Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia–Elena Intotero, în calitatea sa de deputat, în Parlamentul României a depus două proiecte de lege. Unul propune ca anul 2025 să fie declarat Anul Național al Copilului, iar al doilea proiect de lege reglementează participarea copiilor în procesele decizionale din administrația publică centrală și administrația publică locală.
”România este acasă pentru aproape 4 milioane de copii, iar 1 din 5 cetățeni români este copil. Copiii reprezintă viitorul societății noastre și este impetuos necesar să le asigurăm un mediu favorabil pentru dezvoltare și afirmare. Într-o lume în continuă schimbare, este esențial să le acordăm copiilor nu doar protecție și îngrijire, ci și posibilitatea de a-și exprima opinia și de a fi implicați în procesele decizionale care îi afectează direct”, a declarant ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero.
Astfel, prin instituirea anului 2025 ca „An Național al Copilului”, sunt prevăzute o serie de direcții de acțiune, printre care organizarea de manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaționale, culturale și civice ale copiilor, alocarea de fonduri specifice pentru susținerea acestor inițiative și prioritizarea investițiilor în infrastructura destinată copiilor. În contextul „Anului Național al Copilului”, toate concursurile de proiecte destinate activităților non-profit, finanțate de autoritățile locale în baza Legii nr. 350/2005, vor include obligatoriu o componentă dedicată copiilor.
Această componentă va avea ca obiectiv promovarea dezvoltării lor armonioase, a accesului la educație, la activități culturale, sportive și de timp liber, precum și protecția drepturilor copilului. Administrația publică centrală și locală vor fi obligate să îi consulte pe copii în procesul decizional, dacă Parlamentul va aproba cele două proiecte de lege.
Cel de-al doilea proiect de lege reglementează participarea copiilor în procesele decizionale din administrația publică centrală și administrația publică locală.
Proiectul prevede ca până la finalul anului 2025, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, Consiliile Județene și municipiile reședință de județ vor publica, pe paginile de internet ale acestora, prezentarea generală a instituției, respectiv obiectivele pentru anul în curs și oportunitățile de implicare, într-un limbaj prietenos pentru copii, ce va fi elaborat în consultare cu copii. De asemenea, pentru a asigura pregătirea, reprezentativitatea și diversitatea opiniilor copiilor în consultările organizate, autoritățile vor desemna un responsabil pentru participarea copiilor care va colabora cu școlile, organizațiile societății civile, inclusiv cele de tineret, organizații internaționale și alte entități relevante pentru a identifica și încuraja participarea unui spectru larg de copii, inclusiv a celor din medii defavorizate sau grupuri minoritare.
”Întrucât a fost un efort de echipă și pentru că cele mai bune inițiative reflectă o arie mai largă de expertiză, mulțumesc UNICEF, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil și World Vision. Mulțumesc organizației Salvați Copiii România. Mulțumesc tuturor pentru contribuțiile avute în conturarea proiectului legislative”, a declarat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Șase copii internați la spital după ce au fost spălați cu o substanță de deparazitare a animalelor