Japonia a decis ca persoanele care insultă pe rețelele sociale să fie pedepsite cu un an de închisoare, Codul Penal fiind modificat în acest sens, informează Digi24.
Decizia vine în contextul în care hărțuirea în online a devenit o adevărată problemă, în special după moartea unei vedete ce s-a sinucis din cauza insultelor de pe social media.
Cei găsiți vinovați vor fi pedepsiți cu închisoare de până la un an sau amendați cu peste 2 mii de dolari.
Proiectul a împărțit Japonia în două, mulți considerând că o astfel de lege îngrădește libertatea de exprimare și blochează criticile la adresa politicienilor. Totodată, susținătorii au declarat că legislația trebuie modificată pentru a combate hărțuirea în online
Potrivitu Codului Penal al Japoniei, insulta este definită ca înjosirea în mod public a situației sociale a cuiva, fapta fiind diferită de defăimare, ce reprezintă o înjosire publică a cuiva cu indicarea unor fapte specifice.
Proiectul de lege a fost disputat și controversat în țară
După moartea vedetei Hana Kimura, problema hărțuirii în online a fost foarte dezbătută în Japonia.
Tânăra, în vârstă de 22 de ani, luptătoare de wresling, s-a sinucis în urmă cu doi ani. Oficialii japonezi au ridicat problema pericolului hărțuirii în online și au decis să modifice legislația pentru a evita astfel de tragedii.
Mama Hanei Kimura a militat pentru înăsprirea legilor privind hărțuirea online și a înființat un ONG numit „Remember Hana” pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la acestă problemă.
„Vreau ca oamenii să știe că hărțuirea cibernetică este o crimă”, a spus mama Hanei, după ce noua lege a fost adoptată.
Reamintim că la începutul lunii mai, Iohannis a semnat promulgarea Legii pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.
Propunerea legislativă adoptată prevede că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Citește și articolul: Japonia îl avertizează pe Putin: folosirea armelor nucleare va aduce „iadul pe pământ”