Furtunile puternice și vijeliile au provocat pagube în mai multe județe și în București

Pentru București a fost emis Cod roșu și Ro-Alert de vijelie

Furtuna
Furtuna sursa foto pixabay

Cod roșu de vijelie și grindină de mărime medie în București. Și județele Gorj, Dolj și Mehedinți au fost sub același tip de avertizare joi seară. O furtună de numai 15 minute a devastat Drobeta-Turnu Severin. În Craiova parcurile au fost închise, circulaţia tramvaielor fiind oprită. Furtună a fost și în Cluj-Napoca unde, din cauza volumului mare de apă, tavanul unui mall a cedat, potrivit digi24.ro.

Codul roșu pentru București a fost prelungit până la 00.30. A fost emis și mesaj Ro-Alert.

Au fost străzi inundate în București, pasajul Unirii fiind inundat câteva zeci de minute. Furtuna a lovit puternic și în Cluj-Napoca. Străzile au devenit râuri în câteva minute. Mai mulți șoferi au rămas blocați într-un pasaj inundat, deoarece nu și-au dat seama cât de mare este apa. Din cauza volumului mare de apă, tavanul unui mall din Cluj-Napoca a cazut. Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de grindină de medii și mari dimensiuni, vijelie puternică cu rafale de 70…90 km/h, averse torențiale și descărcări electrice pentru București. Potrivit ANM, fenomenele vor fi mai intense în nordul și nord-vestul municipiului. Avertizarea a fost valabilă până la 23.40.

O avertizare similară a fost emisă pentru județele Ilfov (până la 23.15) și Teleorman (până la 12.30). Un număr de 67 de apeluri au fost înregistrate la 112 in Mehedinţi.

Oamenii au solicitat intervenţia pompierilor, după ce au avut loc inundaţii în gospodării, mai mulţi copaci fiind rupţi de vânt sau au fost acoperişuri luate de vijelie şi aruncate pe carosabil. Cele mai multe apeluri au fost înregistrate din municipiul Drobeta Turnu Severin Potrivit ANM, până la ora 21.30 a fost cod roşu în judeţul Dolj, în localităţile Craiova şi Bucovăţ. ”Se vor semnala: Averse torenţiale care vor acumula peste 40 l/mp, vijelie cu viteze de 70…90 km/h, grindină de mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice”, anunţă ANM. Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că s-au luat mai multe măsuri: ”Avem cod ROŞU de furtună. Am evacuat parcurile şi închidem pasajele. A fost oprită şi circulaţia tramvaielor şi au fost scoase, în schimb, mai multe autobuze în traseu”.

Grecia și Cipru devastate de incendii de vegetație