Lipsă de medici la Spitalul Județean Botoșani

Doar trei radiologi asigură serviciile de imagistică medicală pentru 1500 de pacienți

Spitalul Județean Botoșani este în pragul colapsului din cauza lipsei de medici radiologi. În prezent, doar trei radiologi asigură serviciile de imagistică medicală pentru un spital ce tratează peste 1500 de pacienți.

Conducerea spitalului a scos la concurs mai multe posturi, dar nu au reușit să atragă niciun candidat.

Din cele 12 posturi necesare, doar trei sunt ocupate, iar unul dintre radiologi și-a depus deja demisia, valabilă din 10 iulie. Medicii sunt constrânși să limiteze numărul de investigații imagistice, expunându-se riscului de malpraxis. Această situație determină mulți medici să refuze efectuarea gărzilor sau chiar să demisioneze din aceste servicii. Conducerea spitalului a apelat la medici din alte unități și la rezidenți pentru a acoperi linia de gardă, soluțiile fiind insuficiente.

Medicii din alte secții, care au competențe în radiologie, sunt solicitați să preia din sarcini, dar nu au experiența necesară pentru a interpreta corect investigațiile.

Deși reprezentanții spitalului speră la rezolvarea crizei prin recrutarea de medici rezidenți, aceștia sunt reticenți din cauza volumului mare de muncă și a salariilor neatractive. Lipsa personalului și presiunile asupra medicilor existenți determină scăderea calității actului medical și creșterea riscului de malpraxis. Conducerea spitalului a solicitat sprijinul Ministerului Sănătății și Direcției de Sănătate Publică pentru a atrage medici radiologi. În prezent, se încearcă scoaterea la concurs a patru posturi de radiologi, dar realitatea este că puțini medici sunt dispuși să accepte condițiile de muncă și remunerare oferite de Spitalul Județean Botoșani.

Trei stewardese rănite din cauza turbulențelor provocate de furtună