Camera Deputaților a votat marți proiectul legislativ „Fără penali în funcții publice”, cu 295 de voturi pentru și o singură abținere și va merge la Senat, cameră decizională. Dacă în epoca Dragnea, PSD s-a opus inițiativei USR, acum social-democrații au făcut front comun pentru a trece proiectul aproape în unanimitate. Dacă legea va fi adoptată și de Senat va conduce la un referendum de modificare a Constituției.
Prin inițiativa „Fără penali în funcții publice”, pentru care USR a strâns peste un milion de semnături, se propune ca la articolul 37 din Constituția țării să fie adăugat următorul alineat: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților și Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.
„În sfârşit semnătura şi vocea unui milion de cetăţeni astăzi contează. În al 12-lea ceas, la sfârşitul acestei sesiuni extraordinare, vocea unui milion de români care au semnat această iniţiativă contează. E vocea celor care vor o Românie normală, care cer spitale funcţionale, şcoli decente, drumuri şi autostrăzi fără gropi, e vocea celor care, când văd hoţie în instituţii publice, se revoltă şi refuză să treacă mai departe.
Fără penali în funcţii publice înseamnă de fapt eliminarea sfidării din viaţa publică. Este un act sanitar pentru România. Suntem în fața unui moment autentic istoric. Fiecare pas a fost o luptă și, iată, am ajuns în acest moment în care mai trebuie să facem un singur pas. Încurajez să facem acest pas”, a declarat președintele USR, Dan Barna.
Chiar dacă inițiativa proiectului „Fără penali în funcții publice” aparține celor de la USR, în spiritul alianței politice pe care încearcă să o parafeze în perspectiva alegerilor locale, liberalii și-au asumat și ei victoria din Camera Deputaților.
Liberalii, alături de președintele Klaus Iohannis, au fost principalii promotori ai referendumului privind interzicerea grațierii și amnistierii pentru penali. În urma acestui referendum, 5 milioane de români au spus da propunerii înaintate de președinte și susținute de PNL. PNL a depus un proiect prin care include și această inițiativă civică”, a adăugat liderul deputaților PNL, Florin Roman.
Citește și: Barna cere PNL și PSD un „remake” al „Fără Penali”