Oricât de greu ni s-ar părea că trece anul 2020, suntem deja la jumătatea lunii august. Sunt întrebări rămase fără răspuns, sunt organizări de tipul ”fiecare pentru el” și este, până la urmă, un an al vacanței fără sfârșit. Nu este exact ”vacanța” pe care ne-am dorit-o. Pentru mulți, casa a devenit birou și pentru mulți elevi, sala de clasă a reprezentat-o dormitorul.
Ce se întâmplă din toamnă? Nu știm cu exactitate. Școala se va face la școală sau rămâne acasă, în fața calculatorului? Nici asta nu ni s-a spus. Nu cu detalii și nu s-a spus ceva care să devină normă pentru toată țara. Fiecare județ încearcă se se organizeze și fiecare școală încearcă o gestionare proprie, o soluție proprie, o inițiativă proprie.
”Am centralizat toate propunerile trimise, cele mai multe merg pe varianta hibrid, aproape jumătate sunt activitate față în față, o singură școală își dorește exclusiv online, dar sigur că nu încurajăm acest gen de activitate, interesul nostru este ca elevii să vină la școală, să interacționeze cu cadrele didactice, cu colegii pentru că nu este benefică în primul rând pentru dezvoltarea lor personală și emoțională această izolare în fața calculatorului”, a declarat inspectorul Marinela Marc.
“100 de școli au declarat că pot asigura programul cu prezența integrală, zilnic, la școala a elevilor și 108, prin rotație”, potrivit acesteia.
”Acest orar care va funcționa din toamnă, deci am ținut foarte mult la acest lucru, va fi un orar fix de la începutul anului școlar pe care și elevii și profesorii îl vor respecta, chiar dacă vremelnic unii lucrează de acasă și unii de la școală, dar au același orar cu aceeași durată a lecției, doar că unii vor urmări de acasă ce se întâmplă în clasă, dar cu posibilitatea de a interveni”, a explicat șefa ISJ Cluj.
“Am convenit în ședință cu directorii că indiferent de situație la ciclul primar vom merge pe activitate față în față în două schimburi.
Deci învățătoarele sunt dispuse să lucreze cu jumătate din clasă și apoi cu cealaltă jumătate de clasă, față în față. Deci nu vorbim de activitate de online la ciclul primar pentru că este greu să formezi deprinderi la această vârstă în fața calculatorului.
Cum să formezi deprinderi de scriere… Și cu respectarea măsurilor, cu igienizare, cu aerisire și igienizarea spațiilor între cele două grupe. Va fi poate mai greu pentru părinți să găsească soluții pentru supravegherea copiilor, dar cred că trebuie să înțelegem cu toții că important este ca acești copii să vină la școală și să fie în siguranță”, a spus Marinela Marc.
Ca o concluzie, școala anului 2020 este un melanj. Va exista prezența fizică integrală zilnică și vor exista școli care își vor desfășura programul prin rotație. Nu scăpăm nici de cursurile care se vor face exclusiv online.
Va fi un început de an școlar marca 2020 cel puțin interesant. Iar dacă înainte exista emoția începutului, acum există nesiguranța începutului. Pentru elevi, pentru profesori, dar și pentru familie.
Citește și: Daniel Baciu și noile condiții de pensionare