Fabrica de zahăr de la Luduș, aflată aproape de închidere în urma deciziei proprietarului francez, a fost preluata de reprezentanții unui grup de 400 de fermieri din Transilvania, organizați într-o asociație condusă de fermierul sibian Teodor Aflat, potrivit g4media.ro.
Fermierii au participat ieri la negocieri la Luduș cu conducerea franceză a Fabricii de zahăr, reușind să o salveze de la închidere și demolare
Cultivatorii de sfeclă au convins grupul francez să le vândă pachetul majoritar de acțiuni, în primăvara anului 2023, fermierii din Luduș, Brașov, Cluj, Sibiu, urmând să reînceapă cultivarea sfeclei de zahăr. Potrivit lui Teodor Aflat, cultivatorii de sfeclă vor fi și actionarii fabriii, lucru care îi va mobiliza și îi va determina să producă zahăr pentru România.
„Datorită faptului că am semnat un contract de confidențialitate, nu putem vorbi prea multe. Primul pas e făcut, suntem pe un făgaș bun și fabrica din Luduș va fi repusă pe poziții, deci sperăm ca, din toamna asta sau dinprimăvara anului 2023, cultivatorii din Luduș, Brașov, Cluj, Sibiu, să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr. Prețul la sfeclă anul acesta e chiar foarte bun, sperăm să-l facem și mai bun, pentru că, ținând cont că noi, cultivatorii, vom fi și acționarii fabricii, ar trebui să ne mobilizăm și să facem zahăr pentru România”, a declarat Teodor Aflat. Termenii contractului semnat de cele două părți este confidențial. Liderul de sindicat din fabrică, Ioan Trif, nu a dorit să declare decât că vor fi menținute cele 150 de locuri de muncă, termenii contractului semnat de cele două părți fiind confidențial.
Fabrica de zahăr este cel mai mare contributor la bugetul local din Luduș, preluarea fabricii de către grupul de cultivatori fiind cea mai bună veste din ultimii ani, a declarat primarul Cristian Moldovan.
”Avem cel mai important brand al orașului nostru, zahărul de Luduș, care se salvează cu această ocazie. Este foarte important, pentru că a ajuns un brand de nivel național, recunoscut ca fiind zahărul cel mai de calitate din țară. În plus, există o parte importantă de cultivatori în orașul Luduș, iar ei pot face în continuare afaceri cu fabrica de zahăr. Și mai este încă un avantaj: sunt mai multe firme locale care au colaborat de-a lungul timpului cu fabrica de zahăr”, a declarat primarul.
După cumpărarea fabricii de zahăr de către societatea franceză Tereos, aceasta s-a confruntat cu dificultăți, în principal din cauza reducerii constante a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr. În urmă cu două săptămâni, Sindicatul Liber Zahărul Luduş SA informa că a fost anunţa de patronatul Fabricii de Zahăr din Luduş, Tereos România SA, că se continuă planul de lichidare şi demolare a obiectivului, după ce statul român s-ar fi retras din negocieri şi nu s-a găsit cumpărător. Ulterior, în presa centrală au apărut informaţii referitoare la reluarea negocierilor între patronatul francez şi un grup de fermieri cultivatori de sfeclă pentru preluarea de către aceştia a fabricii de la Luduş. Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.
Experții în climă avertizează: Europa s-ar putea confrunta în luna decembrie cu un val de frig