Numărul patru atât pe lista la alegerile parlamentare, potrivit rezultatelor, cât și a ordinii de intrare la consultările de la Palatul Cotroceni a fost UDMR, care la acest scrutin a obținut aproape 6% (la cele două Camere). Delegaţia UDMR este formată din: Kelemen Hunor – preşedintele formaţiunii – Cseke Attila, Benedek Zakarias, Biro Rozalia şi Antal Arpad.
După consultarea de la Cotroceni, liderul UDMR a precizat că aceasta a fost „o primă rundă de consultări”, mai mult au și 2-3 nume pregătite, în cazul în care nu se va ajunge la o concluzie.
„Astăzi, la invitaţia preşedintelui, am fost prezenţi la prima rundă de consultări la Palatul Cotroceni şi am spus că, după rezultatul oficial al votului din 6 decembrie, sunt mai multe formule pentru a asigura o stabilitate guvernamentală. Din punctul nostru de vedere, cea mai bună şi poate singura formulă despre care putem discuta este o coaliţie guvernamentală şi parlamentară PNL – USR PLUS şi UDMR.
Asta ar însemna o majoritate solidă, nu constituţională (…), dar cu sprijinul grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, am avea o majoritate solidă cu care s-ar putea guverna patru ani, dacă am reuși să creștem nivelul de încredere între partenerii de coaliție. Dacă reușim să construim un program de guvernare comun și dacă reușim să stabilim acele deziderate, pe termen scurt și pe termen lung, pe care vrem să le punem în aplicare”, a declarat liderul UDMR, într-o conferinţă de presă.
„Am spus ca avem și noi 2-3 persoane. Dacă nu se ajunge la o concluzie, putem veni cu aceste propuneri. Nu am pronunțat azi numele, pentru că am avut o abordare extrem de rațională și responsabilă, nu am vrut să creștem zgomotul de fond”, a mai declarat Kelemen Hunor.
Citește și: USR PLUS vrea o coaliție de centru-dreapta, de „cursă lungă”