Companiile Moderna şi Merck au anunțat că urmează să lanseze primul studiu de fază trei al unui vaccin împotriva cancerului care folosește tehnologia ARN mesager. Practic, serul ar urma să ”învețe” sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase. Vaccinul stimulează sistemul imunitar al unei persoane să ţintească selectiv acele celule canceroase, potrivit ziare.com.
„Pentru prima dată, am demonstrat potenţialul ARN mesager de a avea un impact în timpul unui studiu clinic randomizat asupra melanomului”, a declarat Stephane Bancel, directorul general al Moderna. Vaccinul dezvoltat împotriva melanomului este „personalizat”, „proiectat şi produs pe baza semnăturii mutaţionale unice” identificate pe tumora pacientului, se arată în comunicatul companiilor. În cadrul studiului, pacienţii au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii înainte de a primi tratament – până la nouă doze de vaccin.
Potrivit unui studiu anterior, acest vaccin a crescut şansele de supravieţuire ale pacienţilor cu un tip agresiv de cancer de piele.
Datele publicate pe data de 13 decembrie, de către compania Moderna, au arătat că o combinaţie între vaccinul experimental împotriva cancerului al companiei şi medicamentul de imunoterapie Keytruda al Merck a redus cu 44% riscul de deces sau de recidivă a melanomului la pacienţii cu risc ridicat. Studiul randomizat de faza 2 a inclus 157 de pacienţi care suferiseră deja o intervenţie chirurgicală din cauza melanomului, aceștia fiind urmăriti timp de un an. Unii participanţi au primit nouă doze de vaccin împotriva cancerului, împreună cu Keytruda în timp ce alţii au primit doar Keytruda, care este tratamentul standard pentru melanomul cu stadiu ridicat. Companiile ar urmă să testeze combinaţia şi pe alte tipuri de cancer.
Interlopul Fane Căpățână, reținut după ce s-ar fi dat polițist antidrog