Noua Zeelandă va fi prima țară care va crește anual vârsta la care este permis fumatul, tutunul ajungând să fie interzis persoanelor născute după 1 ianuarie 2009. Ministrul asociat al Sănătătii din Noua Zeelandă, Ayesha Verrall, a declarat că mii de oameni vor trăi o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă, iar sistemul de sănătate va avea o situaţie mai bună cu 5 miliarde de dolari, deoarece nu va mai fi nevoie să trateze bolile cauzate de fumat, cum ar fi numeroase tipuri de cancer, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, amputări, potrivit romaniatv.net.
Legea va avea noi măsuri care vor face fumatul mai puțin accesibil, cum ar fi și reducerea drastică a cantității legale de nicotină din produsele de tutun, dar și vânzarea acestora numai în magazinele specializate.
Noua Zeelandă a majorat finanțarea pentru servicii și campanii de sănătate și a lansat servicii de renunțare la fumat. Numărul magazinelor care vor avea voie să vândă țigări legal se va reduce la o zecime din numărul actual, de la 6.000 la 600, la nivel național.
Legile vor intra în vigoare în 2023, dorindu-se ca obiectivul să fie atins până în 2025.
„Timp de zeci de ani am permis companiilor de tutun să îşi menţină cota de piaţă, făcând ca produsul lor mortal să creeze din ce în ce mai multă dependenţă. Este dezgustător şi bizar. În această ţară avem mai multe reglementări privind siguranţa vânzării unui sandviş decât a unei ţigări.Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze, aşa că vom transforma în infracţiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun către noile cohorte de tineri. Persoanele cu vârsta de 14 ani la data intrării în vigoare a legii nu vor putea niciodată să cumpere tutun în mod legal. Ratele de fumat sunt în scădere drastică”, a adăugat ministrul Sănătății. Obiectivul nostru de a fi fără fum de ţigară până în 2025 este la îndemână, a declarat Verrall.
Parlamentarii au decis impozitarea bacşişului începând de anul viitor