Primăria Sectorului 4 din București are în plan construirea unui parc tematic de 2,6 hectare. Acesta va fi amenajat în interiorul Parcului Tineretului, iar pentru finanțare s-a făcut apel la fonduri europene.
De asemenea, noul parc va fi o reconstituire în miniatură a hărții României.
Parcul se va intitula ”România Parc”, va fi unul tematic, reprezentând harta țării noastre cu forme de relief, râuri și 81 de clădiri reprezentative, potrivit anunțului citat de Agerpres. În contextul discuțiilor despre finanțare, Primăria Sectorului 4 a lansat pe portalul achizițiilor publice, SICAP, o licitaţie în valoare estimată de 30,7 milione de lei.
Primăria pune accent atât pe estetic, cât și pe viitorul ecologic al Sectorului 4, susținând că, în momentul de față, terenul este degradat și neîngrijit. În ceea ce privește accesul, intrarea în parcul tematic se va face atât din Parcul Tineretului, cât și din Strada Secerei nr. 3-5.
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a declarat pentru G4Media.ro că proiectul va fi depus pentru finanțare din fondurile europene de relansarea economică post-pandemie (PNRR).
”Avem proiecte de 400 de milioane de euro în total depuse în PNRR, fondurile de la bugetul local nu ne-ar permite să realizăm obiective precum parcuri, reabilitatea unor licee, reconversia urbană a unor cartiere întregi din Sector”.
Ce presupun lucrările pentru “România Parc”
– defrișarea arborilor bolnavi și păstrarea celor valoroși din punct de vedere peisagistic
– realizarea reliefului ţării în miniatură, prin săpături pentru cursurile de apă importante propuse – „Dunărea”, „Prutul”, „Mureşul”, „Oltul”, „Marea Neagră”; după săparea şanţurilor pentru ape ar urma realizarea dealurilor de aproximativ 2 – 2,5 m înălţime, care vor reprezenta Carpaţii;
– împrejmuirea parcului cu un gard de 1,8 m înălţime, cu două intrări;
– realizarea clădirilor din containere, cu instalaţii şi dotări specifice clădirilor de primire;
– realizarea aleilor de parc pietonale şi a pavajelor pentru zonele de relaxare umbrite;
– execuţia podurilor peste cursurile de apă;
– procurarea şi montarea machetelor clădirilor reprezentative din „România Parc”, 83 de bucăţi, respectiv instalarea trenuleţelor, vaporaşelor şi a maşinuţelor;
– instalarea sistemului de iluminat ambiental şi a sistemului de supraveghere video;
– realizarea locului de joacă tematic cu pardoseală de tartan cauciucat;
– dotarea parcului cu mobilier urban proiectat special, cu motive populare tradiţionale;
– dotarea zonelor de relaxare cu mese, scaune, mese de şah şi table pentru exterior, beanbags etc.;
– plantarea vegetaţiei specifice fiecărei regiuni din ţară;
– instalarea sistemului de irigaţii.
Durata contractului este de 32 de luni. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 22 februarie, potrivit Agerpres.
Într-un oraș îmbâcsit de poluare, prezența unui nou spațiu verde care pune accent atât pe istoria, cât și pe geografia României, nu poate fi decât o veste bună.
În cadrul campaniei electorale, primarul a promis ”o viaţă mai bună pentru oamenii din Sectorul 4”, axându-se pe protejarea mediului înconjurător şi îmbunătăţirea calităţii aerului din sudul Bucureştiului.
Citește și: O altfel de „Ziua Culturii”