Primăria Capitalei va cumpăra un teren pentru construirea incineratorului de deșeuri, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat vineri de Consiliul General al Municipiului București. Inițial, municipalitatea dorea să construiască incineratorul pe terenul aferent CET Progresu, dar cum CET-urile nu au mai fost transferate la primărie, această soluție a căzut.
Firea vrea incinerator de deșeuri gigant. Deocamdată, e fază de proiect
Reamintim că Primăria Capitalei dorește să construiască un incinerator de deșeuri cu o capacitate de 235.000 de tone pe an, care va arde deșeurile ce ajung acum la groapa de gunoi și va produce energie electrică și termică. Valoarea investiției ar fi de 146 milioane de euro, iar instalaţia de tratare a deșeurilor ar urma să fie funcțională până în 2023.
Dacă master planul va fi respectat, se estimează că doar 13% din cantitatea de deșeuri generată de oraș va fi depusă la groapă, față de 73% în prezent.
O comisie va analiza amplasarea incineratorului
”Se aprobă demararea procedurilor de identificare, negociere și achiziționare a unui teren cu destinația dezvoltare investiții pentru gestiunea deșeurilor. Direcţia Generală Servicii Publice – în calitate de direcţie inițiatoare și Direcţia Generală Achiziții Publice vor pune în aplicare prevederile, în conformitate cu Hotărârea Consiliului General nr. 298/17.05.2018 pentru aprobarea normei interne privind achiziționarea sau închirierea de imobile de către Municipiul Bucureşti”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat vineri.
Achiziţionarea terenului va fi supusă aprobării Consiliului General al Municipiului București, după ce comisia va alege unde se află. Analiza ofertelor și negocierea achiziționării terenului va fi făcută de către o comisie numită prin dispoziție a Primarului General al Municipiului București și formată din personal de specialitate din aparatul propriu al acestuia.
Citește și S-a produs minunea, sunt gata lucrările care au paralizat traficul din București
”În Municipiul Bucureşti, în prezent, deşeurile municipale sunt eliminate prin depozitare la depozite de deşeuri. În Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor (P.N.G.D.), aprobat prin H.G nr. 942/2017, sunt prevăzute mai multe investiţii pe care trebuie să le realizeze Municipiul Bucureşti pentru tratarea şi eliminarea deşeurilor. Una dintre investiții este construirea unei instalații de tratare termică a deşeurilor cu valorificare energetică.
De asemenea, în Master Planul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor la nivelul Municipiului Bucureşti, aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 455/2019, sunt propuse o serie de investiții destinate managementului integrat al deşeurilor, una din acestea fiind şi instalația de tratare termică a deşeurilor cu valorificare energetică”, se arată în expunerea de motive a proiectului.