Anunțat ca un program prin care s-a dorit cultivarea unor legume cât mai sănătoase, programul ”Tomata” se pare că ascunde surprize neplăcute. Aproape jumătate din probele de roșii din programul ”Tomate românești” au conținut reziduuri de pesticide.
Citește și: Virus care „ataca” tomatele si ardeii romanesti?
Este anunțul făcut de Agenția Națională Fitosanitară, din subordinea Ministerului Agriculturii, care a publicat recent un raport privitor la conținutul de reziduuri de pesticide în probele de roșii analizate.
419 probe de roșii, analizate
Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale a analizat un număr de 419 probe de roșii cultivate în cadrul programului ”Tomate românești”. În urma analizelor a rezultat că un număr de 192 de probe (46%) au fost depistate cu reziduuri de pesticide, din care una a avut reziduuri peste nivelul maxim admis. Alte 256 de probe de tomate, fără să existe mențiunea dacă au fost prelevate și din culturi înscrise în program, au fost analizate de Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide din Plante și Produse din Plante Mureș.
Rezultatele au arătat un procent de 31,64 % ( 81 de probe ) având reziduuri de pesticide și 68,36% ( 175 de probe ) fără reziduuri de pesticide.
Potrivit datelor furnizate de laboratorul din Mureș, legumele care au avut cel mai mare procent de reziduuri de pesticide sunt salata, roșiile și castraveții. Pesticidele utilizate în legumicultură, deci și în cultura de tomate, sunt Cipronidil, clorotalonil, carbendazim, boscalid, fludioxonil.#News