Nu toți orășenii vor mai beneficia de subvenția de stat la încălzire, asta dacă ideile lui Virgil Popescu vor deveni realitate. Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a explicat de ce și cum va fi adoptat noul sistem de subvenție a populației în ceea ce privește încălzirea, inclusiv în domeniul gazelor. “OUG 114 presupune un preț subvenționat de 68 de lei la megawatt pentru gaze naturale și un adaos minim impus pentru producătorii de energie electrică. Asta înseamnă un preț subvenționat pentru toată populația, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică. Acesta nu este mod de lucru, e clar că trebuie sa definim consumatorul vulnerabil (cei cu adevărat săraci, n.r.), este clar că acest consumator vulnerabil în România trebuie ajutat”, a declarat vineri ministrul Popescu, cu ocazia vizitei de lucru la șantierul Damen Mangalia.
Fără pomeni la încălzirea centralizată
Români care se încălzesc în sistemul centralizat ar putea fi și mai afectați de noile decizii ale guvernului liberal. Potrivit ministrului Popescu, statul nu ar mai trebui să subvenționeze gigacaloria furnizată de CET- uri. Acesta a explicat că, în cazul sistemului de încălzire centralizat, consumatorii beneficiază de subvenții din partea statului, dar și a autorităților locale. În opinia sa, statul nu ar mai trebui să subvenționeze prețul la gigacalorie. “Guvenul nu o să interzică niciunei primării sa dea subvenție. Dacă doreste, consiliul local poate sa dea subvenție, noi vorbim de ajutor de la bugetul de stat”, a explicat Popescu, care a arătat cu degetul spre pierderile imense din rețelelor RADET și CET. Ministrul a mai precizat că nu are nimic împotrivă ca primăriile să preia CET- urile în administrare. Virgil Popescu sustine că până la sfârșitul acestui an trebuiesc finalizate demersurile legislative privind definirea consumatorului vulnerabil. Acesta ar urma să beneficieze de subveții la toate categoriile de încălzire, dar nu toți românii se vor putea încadra la această categorie.
Pentru unii mumă, pentru alții ciumă
În prezent, în ceea ce privește sistemul centralizat de încălzire, toți consumatorii, indeiferent de venituri, beneficiază de subvenția acordată de stat, la care se adaugă ajutorul de încălzire asigurat de autoritățile locale în funcție tot de venituri. Spre exemplu în municipiul Constanța, că tot a vizitat oficialul economiei litoralul, primăria condusă de primarul Decebal Făgădău acordă reduceri care pot subvenționa până la 90% din valoarea facturilor la încălzirea centrală. Mai exact, unii constănțeni plătesc doar o zecime din valoarea facturii, în timp ce alții achită factura integral. Și asta în condițiile în care peste 35% din blocurile din oraș sunt racordate la gaze naturale, situație în care acești consumatori, deși nu mai au contract cu RADET- ul, sunt nevoiți să suporte indirect (că doar plătesc taxe locale ca toți ceilalți) subvenționarea unui serviciu de care eu nu mai beneficiază.