Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, este vehement cu privire la petiția inițiată de Declic, în urma sfârșitului tragic al bebelușului de la Suceava. Acesta s-a înecat în timpul ceremoniei de botez, iar la câteva ore de la eveniment a decedat. Societatea civilă, prin cei de la Declic au reacționat, au inițiat o petiție prin care s-a solicitat schimbarea ritualului de botez pentru a nu mai pune în pericol copilașii. Lista cu cele peste 65 mii de semnături a fost dusă, luni, la Patriarhia Română.
„Redactarea şi depunerea unei petiţii publice adresată unei instituţii este perfect legală în spaţiul democratic. Aspectul legalităţii nu este însă totdeauna implicit sinonim cu cel al adecvării la realitatea vizată prin demersul respectiv. Mai ales când instituţia destinatară este un cult religios recunoscut şi respectat de stat, iar subiectul petiţiei este unul care vizează o structură cultic-liturgică. Modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de uriaşa responsabilitate individuală şi comunitară a membrilor unei Biserici, care trebuie să gândească şi să materializeze singură, în limitele cadrului juridic general stabilit de autorităţi, elementele ce compun structura practică a Tainei (Botezului) pe care o împărtăşeşte credincioşilor ei”, a spus Vasile Bănescu, pentru Agerpres.
De altfel, părerile sunt împărțite în ceea ce privește botezul, mai ales după cazul de la Suceava. ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului este de părere că e necesar acordul părinților pentru botezul „clasic”, prin scufundarea integrală în cristelniță, iar în cazul bebelușilor născuți prematuri sau cui altfel de probleme de sănătate este suficientă stropirea pe cap.
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este împotriva inițiativelor de schimbare a ritualului, iar pentru asta a venit cu argumente din Sfintele Canoane, ignorând faptul că totuși vremurile sunt altele, la fel și provocările.
Petiția nu e pentru desființarea „botezului clasic”
Inițiatorul petiției Declic a precizat că scopul acesteia nu este de desființare a ritualului botezului clasic, prin scufundare. „Petiția este gândită nu în sensul de a desființa acest ritual al botezului ortodox, ci de a schimba acea practică uneori brutală, care comportă riscul înecului, mai ales în cazurile copiilor cu probleme de sănătate, dar nu numai. Petiția nu este îndreptată împotriva instituției Bisericii sau împotriva preoților, ci are o intenție constructivă”, a declarat inițiatorul petiției, Vladimir Dumitru.
Citește și: Tragedia de la Suceava schimbă regulile botezului