Premierul Florin Cîțu a explicat informația care circulă în mediul public cu privire la obligativitatea vaccinării întregii populații a României, făcând precizarea că imunizarea anti Covid va fi în continuare facultativă.
Mai mult, legea la care se face referire esre una inițiată în 2017, dar care se află încă în dezbatere în Camera Deputaților. Ideea de vaccinare obligatorie este considerată de mulți anti-vacciniști ca o „dictatură medicală”.
„Este o lege care este în Parlament de trei ani. Nu are nicio legătură cu vaccinarea, campania de vaccinare pe care o avem acum. Este un proiect în Parlamentul României, acel document este un copy-paste… (…) Nu are nicio legătură cu ce se întâmplă. L-am văzut şi pe secretarul de stat Raed Arafat care a spus foarte clar şi o spun şi eu, campania de vaccinare împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie. Nu se pune aşa ceva în discuţie”, a declarat Florin Cîţu.
De altfel, încă din luna noiembrie, medicul Valeriu Gheorghiță, cel care coordonează campania națională de vaccinare împotriva Covid a anunțat că imunizarea nu este obligatorie.
Capitolul care a pus „paie pe foc”
În proiectul de buget al Ministerului Sănătăţii există o referire la vaccinare, la capitolul legat de priorităţi strategice privind sănătatea publică.
„Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei, dar şi obligaţia autorităţilor, în primul rând a Ministerului Sănătăţii, de a desfăşura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea şi siguranţa vaccinării conform standardelor europene. În cadrul legii vaccinarii va fi stabilită şi obligaţia Ministerului Sănătăţii de a elabora şi aplica un plan multianual de vaccinări şi implicit, un plan multianual de achiziţii de vaccinuri”, se arată în document.
Citește și: Rafila: „Există oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”