Hoția are nevoie de un sistem de monitorizare video, legea are nevoie de petiții, iar mafia lemnului trebuie să fie demonstrată prin probe. Un alt pas făcut de Declic, unul din mulții pași, poate schimba viitorul pădurilor din România, poate lăsa natura să-și urmeze cursul firesc și poate arăta instanței că lemnul poate fi urmărit, oricât de oarbă se vrea Justiția a fi.
Declic cere ca Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru sisteme de monitorizare video în pădure să prevadă expres că transmisiile video și arhiva de imagini vor fi accesibile publicului larg.
Momentan, autoritățile nu știu cât lemn este scos dintr-o pădure. Nu știu sau nu vor să știe.
”Poate fi exact cât este autorizat, conform avizelor. Sau pot exista zeci de alte camioane ce transportă lemn ilegal, zilnic.
Nu se poate spune nici de unde provin camioanele cu lemn care se află pe drumurile publice. Nu știm dacă au ieșit dintr-o zonă în care au fost autorizate tăieri sau dintr-o zonă protejată”, se arată pe pagina Declic.
Vina nu se oprește doar la autorități: pădurarul care se îngrijește de un fond forestier nu are cum să fie, în același timp, și în pădure și la punctele prin care camioanele trec cu lemnul tăiat, legal sau ilegal. Sau, mai există varianta în care pădurarul este cel corupt și permite ca lemnul să fie tăiat și transportat în zone neautorizate.
Soluția: un sistem video de monitorizare a transporturilor de lemn
Camerele video amplasate la ieșirile din zonele forestiere ar rezolva ambele probleme.
Astfel, se vor putea monitoriza, urmări și supraveghea camioanele care ies dintr-un fond forestier, cât lemn transportă și dacă respectivul transport este legal sau nu. De asemenea, vor fi vizibile camioanele care ies din zone în care nu ar avea ce să caute transportatorii de lemn, pentru că acolo nu sunt autorizate tăieri.
Public, legal, cu dovezi
”Dar dacă imaginile transmise sau înregistrate de acest sistem de camere video vor rămâne accesibile doar administratorului pădurii, ilegalitățile ar putea fi mușamalizate, iar dovezile transporturilor ilegale șterse de personalul corupt din sistem”, completează comunitatea Declic.
Avem nevoie de lege, de transparență și de probe, la fel de mult pe cât avem nevoie de natură. Nu ne putem baza doar pe jurnaliști, pe activiștii de mediu și pe protestele din mediul on-line.
Un sistem public va putea demonstra oricărui cetățean ceea ce este legal și ce nu: oricine ar putea, astfel, să introducă numărul de înmatriculare al unui camion în aplicația ”Inspectorul Pădurii’’ care i-ar spune dacă transportul este legal sau nu.
Petiția poate fi semnată aici.
Citește și: Tragedia de la Suceava schimbă regulile botezului