Alertă alimentară! Testele efectuate de organizația Animals Internațional pe produse comune de carne din pui, porc și vită dar și ouă produse în ferme din România și comercializate în supermarketuri, au scos la iveală o serie de probleme grave.
Astfel, în cele mai multe probe au fost găsite bacterii rezistente și chiar multirezistente la antibiotice.
”Problema este una de siguranță națională cu o prognoză sumbră, pe care ANSVSA o ține sub preș”
Animals Internațional consideră că ANSVSA , subordonată direct premierului României, nu face controale eficiente, organizația solicitând intervenția Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
”Problema este una de siguranță națională cu o prognoză sumbră, pe care ANSVSA o ține sub preș, deși pune în pericol viața tuturor cetățenilor consumatori de animale. Statul și industria neagă realitatea dar asta nu schimbă cu nimic gravitatea situației care necesită intervenția rapidă a CSAT”, avertizează Gabriel Păun, directorul Animals Internațional.
Organizația a făcut investigația în două etape. Acesta a fost realizată împreună cu echipa Inspectorul PRO a PRO TV. În prima etapă, produsele au fost testate de reziduuri de antibiotice. Cinci din cele 11 probe analizate în laborator au confirmat prezența de reziduuri de antibiotic în limita detectabilității. Este vorba de o probă de ouă și patru probe din produse din carne de pui.
Organizația a analizat direct, în a doua etapă, prezența bacteriilor rezistente la antibiotice. Au fost analizate 7 probe de carne de pui, porc și vită, șase dintre acestea având bacterii rezistente la antibiotic. Astfel, bacteria E. coli a fost descoperită în ciocănele de pui, cârnat de porc și mușchi filet iar stafilococul auriu multirezistent la antibiotic a fost descoperit în cârnatul de porc, carnea tocată amestecată din porc și vită, filet de pui și burger de vită. După primirea rezultatelor probelor analizate, producătorii au fost contactați. Toți producătorii au refuzat un interviu filmat, trimițând doar precizări scrise.
”Din corespondența cu ANSVSA am luat la cunoștință că astfel de rezultate nu au fost niciodată identificate. Dar noi am găsit probleme grave la ambele runde de testare. Asta pune la îndoială credibilitatea analizelor făcute în România. Consider că este o eroare guvernamentală că ANSVSA reglementează și controlează în același timp întreg domeniul siguranței alimentare. Totodată, în mare liniște ANSVSA a preluat toate atribuțiile de la alte instituții, inclusiv de la Institutul de Sănătate Publică, monopolizând acest domeniu crucial pentru siguranța alimentară și punând în pericol vieți. Acestea sunt deficiențe pe care CSAT-ul trebuie să le corecteze de urgență”, a precizat Gabriel Păun.
România este singura țară membră a Uniunii Europene care permite deținerea farmaciilor veterinare de orice persoană. Practic, legea dă oricui dreptul să comercializeze medicamente pentru animale, care de multe ori sunt și pentru uzul oamenilor. Colegiul Medicilor Veterinari a dat în judecată statul la Curtea Europeană de Justiție, invocând încălcarea directive 2006/123/CE. Deși a câștigat procesul încă din 2018, legislația romanească nu a fost încă modificată.
Anul acesta a intrat în vigoare și noul Regulament al Comisiei Europene, care interzice administrarea profilactică a antibioticelor în fermele de animale.
În România se administrează antibiotic, fără diagnostic precis la oameni și profilactic la animalele de fermă. Romania este codașa Europei la folosirea de antibiotice care nu mai produc efecte deoarece bacteriile și-au dezvoltat rezistența, din cauza utilizării neglijente. Cele mai cunoscute astfel de bacterii sunt escherichia coli (rezistentă la fluoroquinolone, cefalosporine și aminoglicozide), klebsiella( rezistentă la fluoroquinolone, cefalosporine, aminoglicozide și carbapenemi), acinetobacter (rezistentă la fluoroquinolone, aminoglicozide și carbapenemi), streptococcus pneumoniae( rezistentă la macrolide și meticilină).
”Bacteriile pe care le-am găsit în carne pot îmbolnăvi și ucide oamenii”
Starea proastă a sistemului de sănătate este doar una din cauzele creșterii rezistenței bacteriilor la antibiotice. O altă cauză este legată de condițiile proaste din fermele de animale.
”Nu s-a mai inventat niciun antibiotic din anii 80. Se schimbă doar denumirea comercială a antibioticelor, atât. Am ajuns la fundul sacului. Bacteriile pe care le-am găsit în carne pot îmbolnăvi și ucide oamenii. Este clar că cel mai sigur și mai sănătos mod de hrănire este multitudinea de opțiuni pe bază de plante”, a mai spus Gabriel Păun.
1,27 milioane de oameni au murit în anul 2019 din cauza infecțiilor provocate de bacterii rezistente la antibiotice.
Animals Internațional solicită CSAT să declare problema bacteriilor multirezistente una de siguranță națională. Organizația cere ca CSAT să impună Guvernului măsuri urgente de corectare a problemelor privind reglementarea și controlul în interesul sănătății publice. Organizația mai cere interzicerea comercializării antibioticelor fără prescripție și revizuirea standardelor de creștere a animalelor de fermă.
Citește și: Oros, mare amator de videoclipuri interzise minorilor