Consumul de pește poate prelungi viața cu doi ani, spun specialiștii.
Locuitorii țărilor mediteraneene sunt printre cei mai longevivi oameni de pe planetă, ei consumând multe sortimente de pește.
Este foarte important ca peștele consumat să fie un sortiment cât mai sănătos. Este recomandat să fie preparat la grătar, cuptor sau la abur. Peștele este bogat în proteine de calitate, conține vitamine și acizi grași Omega 3, care sunt esențiali pentru menținerea sănătății creierului.
E recomandat să se consume pește de trei ori pe săptămână, inclusiv conserve de pește, ton sau alte preparate pe bază de pește.
Cele mai sănătoase sortimente de pește sunt somonul, macroul, păstrăvul, sardinele, scrumbia de Dunăre.
Potrivit experților în sănătate, un consum frecvent de pește scade riscul apariției bolii Alzheimer sau Parkinson.
Acizii grași Omega 3 reduc riscul apariției AVC-ului sau a altor boli de inimă. Accidentul vascular cerebral şi infarctul sunt două dintre cele mai frecvente cauze ale decesului prematur la nivel mondial.
Substanţele nutritive din peşte sunt esenţiale pentru dezvoltarea copilului, încă din stadiu embrionar. Gravidele şi femeile care alăptează sunt sfătuite să mănânce săptămânal 2 porţii de peşte.
Un studiu realizat pe 95 de persoane a arătat că trei porţii de somon consumate săptămânal ar putea ameliora tulburările de somn, datorită nivelului crescut de vitamina D.
Aproape jumătate din populaţia lumii are lipsă de vitamina D. O posibilă explicaţie poate fi şi consumul redus de peşte. Somonul şi heringul sunt sortimentele de peşte care au cel mai ridicat procent de vitamina D. Aceasta este o substanţă nutritivă esenţială pentru oase puternice şi sănătoase.
Borș de pește
Ingrediente
2 bucăți pește macrou
1 ardei roșu
1 ardei verde
1/2 rădăcină de țelină
1 rădăcină de pătrunjel
1 morcov
2 roșii
10 ml ulei
sare
piper
borș de putină
1 legătură pătrunjel verde
Mod de preparare
Într-o oală se pune apa la fiert. Când începe să clocotească, se dă focul la minim.
Între timp peștele se curăță, se spală și se porționează. Peștele se fierbe la foc mic timp de 15 minute. Apoi se scoate, iar apa în care a fiert se strecoară.
Legumele și rădăcinoasele se curăță, se spală și se taie în cubulețe mici. Se pun la fiert în apa în care a fiert și peștele.
Când sunt aproape gata, se asezonează cu sare și piper după gust și se adaugă și uleiul. Se lasă să dea în clocot și se acrește cu borș de putină după gust.
Se mai dă în câteva clocote și se oprește focul. Apoi se adaugă cu grijă peștele în borș.
Citește și: O zi în Delta Dunării: benefic pentru tine, toxic pentru natură