În timpul acestei perioade, sute de elevi din Constanța au programat o vizită la RAJA Constanța în cadrul Programului național Școala Altfel, cu scopul de a înțelege circuitul apei naturale – de la robinetele noastre și înapoi în mediul înconjurător prin intermediul emisarului.
Marți, 14 martie 2023, elevi ai Liceului “Ioan N Roman”, însoțiți de cadre didactice, au trecut pragul Stației de epurare a apelor uzate care se află în partea de nord a municipiului Constanța
În cadrul camerei de comandă SCADA, locul în care se monitorizează și se operează sistemul prin intermediul butoanelor, copiii au primit informații despre activitatea fluxului tehnologic.
Apoi, aceștia au făcut o vizită extinsă în Stația de Epurare, unde au avut ocazia să observe spațiile în care apele uzate sunt curățate continuu prin procese mecanice și biochimice, aflând informații noi pentru ei.
În același timp, copiii au fost avertizați să nu arunce resturile menajere în toalete sau chiuvete, deoarece acestea pot bloca conductele.
Liceenii au înțeles că pot contribui la protejarea mediului înconjurător prin propriile lor acțiuni
Potrivit companiei, activitățile instructiv-educative găzduite de RAJA SA au continuat și în ziua de 15 martie 2023, prilej pentru elevii din clasa a II-a de la Școala gimnazială “Gheorghe Țițeica” să cunoască activitatea companiei locale de apă, de data aceasta la sediul său central.
”După prezentarea unui filmuleț tematic despre rolul RAJA în comunitate, Bari Turchian, Șef al Laboratorului de apă potabilă Palas, a prezentat câteva metode orientative pentru a efectua experimente “de teren”, precum determinarea clorului, PH-ului apei, turbidității sau durității apei. În același timp, reprezentantul RAJA a încurajat copiii să bea cu încredere apa de la robinet, deoarece aceasta este verificată în permanență în laboratoarele de specialitate ale societății, dar și de către Direcția de Sănătate Publică. De asemenea, i-a îndrumat pe cei mici să nu arunce oriunde deșeurile menajere și să protejeze sursele de apă”, se arată în comunicatul societății RAJA.
La finalul vizitei, elevii s-au oprit și la Stația de pompare apă potabilă din incinta sediului central al companiei, care deservește partea centrală a municipiului Constanța
Copiii au manifestat un mare interes în ceea ce privește procesul tehnologic al apei și au adresat o serie de întrebări despre cum apa ajunge la robinet, calitatea acesteia și etapele prin care trece apa uzată înainte de a fi reîntoarsă în circuitul natural.
Rezultatul: cei mici au plecat acasă mai bine informați și au primit broșuri informative, care prezintă în mod clar întregul parcurs al apei într-un limbaj accesibil tuturor.
RAJA SA urmărește cu atenție una dintre țintele incluse în Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, prin activitățile sale desfășurate la nivel de companie
Această țintă are ca scop îmbunătățirea calității apei prin reducerea nivelului de poluare, eliminarea depozitării deșeurilor, minimizarea utilizării produselor chimice și materialelor periculoase, reducerea procentului de ape uzate neepurate, creșterea semnificativă a ratei de reciclare și promovarea utilizării sigure a resurselor.