Conopida are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Conopida poate fi gătită sub forma unei supe cremă, sufleu, gratinată la cuptor sau sub forma unui piure dietetic delicios. Conopida este bogată în antioxidanţi, vitamina C şi fitonutrienţi. Ea conţine calciu, fosfor, vitamina K, acid folic şi vitamina B6. Conopida are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Această legumă conţine doar 25 de calorii la sută de grame, fiind recomandată celor care vor să slăbească. Conopida poate calma afecţiunile prostatei și reduce riscul de boli de inimă şi accident vascular cerebral.
Care sunt beneficiile consumului de conopidă
Dacă este consumată seara, conopida ajută să aveţi un somn mai liniştit. Această legumă poate calma ticurile nervoase precum scrâşnitul din dinţi în timpul somnului. Nutrienţii din conopidă ajută la inhibarea dezvoltării tumorilor maligne şi la eliminarea toxinelor din organism. Vitamina K din conopidă are proprietăţi puternice antiinflamatorii care inhibă dezvoltarea inflamaţiilor în organism, fiind redus la minimum riscul de cancer şi afecţiuni cardiace.
Conopida protejează şi sistemul digestiv, datorită conţinutului ridicat de fibre. De asemenea, datorită conţinutului ridicat de vitamina C, această legumă protejează împotriva poliartritei, o formă de artrită reumatoidă prezentă la două sau mai multe articulaţii. Specialiştii avertizează că este contraindicat consumul de conopidă în afecţiuni cum ar fi guta şi uraturia (prezenţa în exces a pigmenţilor biliari – acid uric în urină), din cauza conţinutului ridicat de substanţe purinice.
Conopida conține 90-92% apă și combinații complexe de izotiocianati, glucozinolati și antioxidanți, printre care se regăsește și colina, un nutrient apreciat ca fiind esențial, sintetizat în ficat, în cantități mici, și completat prin alimentație. Colina intervine în activitatea cerebrală, funcția hepatică și în unele funcții ale metabolismului grăsimilor.
Combinația de vitamina C și K asociată cu manganul are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, înainte că aceștia să poată provoca daune celulelor sănătoase și, prin aceasta, se manifestă rolul preventiv legat de unele afecțiuni cronice. Fibrele conținute susțin procesele intestinale și contribuie la eliminarea grăsimilor în exces, cu beneficii asupra întregului organism. Conopida poate fi gătită sub formă unei supe creme, sufleu, gratinată la cuptor, chifteluțe vegetariene, pizza sau sub forma unui piure dietetic.