De spre dosarul „10 august” aș putea scrie o adevărată epopee. Am fost acolo și, ca toți ceilalți participanți, am primit gaze lacrimogene, am primit priviri ucigătoare din partea jandarmilor cărora nu le-a păsat nici faptul că sunt om, nici de faptul că purtam o legitimație de presă în piept. Cu o ură greu de descris, jandarmii au comis abuzuri și au profitat de situația creată pentru a-și vărsa furia pe o mare de oameni care, până la urmă, protesta pașnic. E o realitate povestită de un care se afla acolo, în mijlocul protestatarilor, în primul rând în calitate de om de presă.
Firește, au existat agitatori, văzuți personal prin mulțime, așa cum au existat și oameni obișnuiți care nu ar putea fi acuzați de nimic. Dacă un nervos „**ie PSD!” ar putea fi catalogat ca infracțiune, atunci fie! Băgați-i la răcoare pentru asta! Împușcați-i cu gloanțe de cauciuc pentru asta! Dați în ei cu tunurile de apă! Apoi mergeți și-n Parlament și aplicați-le același tratament unor personaje ca Florin Iordache, Mitralieră, Șerban Nicolae sau Niculae Bădălău. Din același motiv.
La aproape doi ani de la cel mai mediatizat protest din România, dosarul „10 august” se clasează
Comunicatul DIICOT
Prin ordonanţa din data de 26.06.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au dispus următoarele:
1. Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii, în forma tentativei, a infracţiunii de acţiuni împotriva ordinii constituţionale;
2. Declinarea competenţei de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea ca ”în data de 10.08.2018, începând cu ora 18.00, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.
3. Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii de către suspecţii maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, comisar şef de poliţie CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN şi colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;
4. În vederea aprecierii incidenţei în cauza ce a format obiectul dosarului nr. 7475/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispoziţiilor art.335 Cod procedură penală, respectiv cu privire la extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de participaţie improprie la lovire sau alte violenţe prev. de art.52 alin.3 Cod penal cu referire la art.193 Cod penal, un exemplar al ordonanţei a fost comunicat prim-procurorului acestei unităţi de parchet.”, se arată în comunicatul DIICOT, referitor la dosarul „10 august”.
Citește și: Ioana Constantin vrea dreptate pentru Mineriade, Colectiv și 10 August