Ministrul Mediului avertizează: Incendiile de pădure din România ar putea deveni, în câțiva ani, de amploarea celor din Grecia

Temperaturile tot mai mari cresc riscul pornirii unor incendii care sunt imposibil de stins.

Foto: Pixabay.com

Temperaturi record în aproape toată țara, peste 40 de grade măsurate la umbră. Acest lucru înseamnă că în spațiu deschis, la nivelul solului, valorile sar de 50 de grade Celsius. Astfel, orice scânteie se poate transforma rapid în incendii masive de vegetație, care amenință vieți omenești și proprietăți, potrivit digi24.ro.

Ministrul Mediului a explicat că incendiile de pădure din România ar putea fi, în câțiva ani, la fel de puternice ca cele din Grecia.

Mai toate județele din sud sunt pârjolite. Și lângă Capitală un câmp uriaș a ars sâmbătă, iar fumul uriaș a blocat trenurile spre litoral. În acest context, ministrul Mediului a avertizat că incendiile de pădure din România ar putea fi, în câțiva ani, la fel de puternice ca cele din Grecia.

Mircea Fechet a explicat că temperaturile tot mai mari cresc riscul pornirii unor incendii care sunt imposibil de stins.

„Sudul României este cel mai expus, nu doar pentru deșertificare, nu doar pentru riscul incendiilor de vegetație. Avem situația de la Mehedinți, unde zile întregi pompierii s-au luptat, dar există risc însemnat să pierdem resursele de apă. Asta afectează populația. Povesteau colegii din Grecia, dar România se îndreaptă în aceeași direcție, un incendiu care nu e stins în 30 de minute e stins doar de ploaie sau de mare, când ajunge acolo.”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului. Peste o mie de incendii au fost raportate în ultima săptămână în România, cu multe peste cifrele înregistrate în peninsula elenă.

Restaurante insalubre de pe litoral, închise de ANPC