Sfaturi esențiale pentru șoferii care se deplasează pe caniculă

Înainte de a pleca la drum, trebuie verificat dacă presiunea pneurilor este cea recomandată pentru sezonul cald

Soferita
Soferita sursa foto pixabay

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române le recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate prognozate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru această perioadă, potrivit ziare.com.

Înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale.

Atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic. Evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate. În cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan. Păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor.

Încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, deoarece comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice.

Pentru a afla care sunt dimensiunile potrivite de cauciucuri pentru mașina ta, dar și ce presiune se bagă în roți, este recomandat să verifici manualul utilizatorului oferit de către producătorul mașinii. În unele cazuri, aceste informații sunt marcate și pe capacul rezervorului de carburant, pe marginea portierei din dreptul locului șoferului sau pe o etichetă aflată în torpedou.

Zona aflată sub avertizare cod roşu de caniculă se extinde luni şi marţi, 15 și 16 iulie, temperaturile urmând să ajungă la 42 de grade. Medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la soare, îmbrăcămintea de culoare închisă şi deplasările la orele prânzului. O avertizare cod portocaliu de caniculă va fi valabilă luni şi marţi în Maramureş şi în cea mai mare parte a Transilvaniei.

Cum sunt manipulate emoțional de proxeneți tinerele din România