Celebra metodă de racolare „Loverboy” continuă să facă victime pe bandă rulantă. Un astfel de caz vine din Dâmbovița. Doi bărbați au fost reținuți de Poliție, într-un dosar de proxenetism, potrivit ziare.com.
Cei doi și o femeie sunt acuzați de procurori că timp de mai mulți ani, cei trei au exploatat sexual mai multe persoane de sex feminin, de pe urma cărora au obținut 250.000 de euro.
„Din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada 2013-2024, un bărbat, de 35 de ani, ar fi determinat o femeie să practice prostituţia prin simularea unei relaţii de iubire (metoda Lover Boy). Totodată, ar fi înlesnit activitatea infracţională inclusiv prin însoţirea persoanei vătămate pe teritoriul mai multor state membre, respectiv în Italia, Elveţia, Spania şi Cehia.
În plus, acesta ar fi procedat în mod similar în cazul altor două femei. De asemenea, un alt bărbat, de 59 de ani, şi o femeie, de 53 de ani, ar fi obţinut foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituţiei de către cele trei femei”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Dâmbovița. Multe dintre victimele metodei „Lover Boy” nici măcar nu-și dau seama că fac parte dintr-un joc murdar, avertizează psihologul Radu Leca.
„Manipularea emoțională este mai periculoasă decât privarea de somn. În urma acestei forme de manipulare, victima devine un executant de ordine, indiferent de conținutul lor. Prostituția la care este supusă, rezonează cu nevoile și argumentele făptașului ‘Lover Boy’.
Fiecare pas este explicat și simțit că fiind corect de victimă”, a declarat Leca. Specialistul a dezvăluit particularitățile psihologice ale persoanelor ce recurg la astfel de metode imorale, pentru a se îmbogăți. „Profilul psihologic al unui ‘Lover Boy’ – termen folosit adesea în contextul traficului de persoane – este reprezentativ pentru individul ce utilizează manipularea emoțională și seducția pentru a atrage și exploata victimele, cel mai frecvent în scopuri de prostituție sau alte forme de exploatare sexuală.
Acest profil psihologic are mai multe caracteristici comune: carismatic și seducător, manipulator, lipsă de empatie, abilități sociale avansate, control și izolare al victimei, intimidare și violență, iluzii de promisiuni false, manipularea financiară, metaprograme psihologice. Utilizează tehnici de persuasiune și influențare, inclusiv NLP (programare neurolingvistică), pentru a menține controlul asupra victimei. Recunoașterea și înțelegerea acestui profil psihologic ajută la identificarea și protejarea potențialelor victime, precum și la facilitarea intervenției eficiente din partea autorităților și organizațiilor de suport”, a mai precizat psihologul.