Copenhaga, capitala Danemarcei, lansează astăzi un program prin care va oferi beneficii celor care vizitează orașul și care au un comportament prietenos cu mediul. Asta în timp ce mai multe orașe europene au luat măsuri împotriva valului excesiv de turiști, potrivit hotnews.ro.
CopenPay este gândit ca un program pilot, ce se va desfășura în perioada 15 iulie-11 august. 24 de atracții turistice îi vor recompensa pe vizitatori cu premii precum un prânz gratuit, un tur cu caiacul sau intrări la muzee, conform site-ului de promovare a capitalei Danemarcei.
Pentru a putea lua parte la acest program, turiștii și rezidenții trebuie să prezinte o dovadă a unei acțiuni ecologice pe care au realizat-o, precum colectarea deșeurilor din oraș, voluntariatul în ferme urbane sau mersul cu bicicleta. „Toate alegerile noastre au un impact asupra mediului, așa că de ce să nu luăm decizii conștiente care să ne beneficieze pe toți și să fim recompensați pentru ele?”, este mesajul de promovare al organizatorilor CopenPay. Mikkel Aarø-Hansen, membru al consiliului oficial de turism Wonderful Copenhagen, speră ca acest program să reprezinte o inspirație pentru alte orașe ce încearcă să dezvolte o relație mai bună cu turiștii.
„Obiectivele noastre principale sunt să facem călătoriile mai sustenabile. Vom reuși acest lucru doar dacă vom putea depăși marea diferență dintre dorința vizitatorilor de a se comporta într-un mod sustenabil și comportamentul lor actual” a declarat Mikkel Aarø-Hansen.
Hansen a adăugat că se dorește ca vizitatorii să ia decizii mai conștiente și mai prietenoase în raport cu mediul, iar în acest fel să aibă o experiență de călătorie mai placută. În acest timp, mai multe orașe din Europa, care sunt destinații turistice populare, iau măsuri drastice pentru a limita și a controla valurile de vizitatori. În Barcelona, turiștii au fost stropiți cu pistoale cu apă de către localnici, ca o reacție venită împotriva supraturismului. Cei care vor să viziteze Veneția timp de o zi trebuie să plătească o taxă de 5 euro, iar Mallorca, Ibiza și alte insule baleare au introdus restricții legate de consumul de alcool.
Patru transporturi de deşeuri din Italia, Germania şi Belgia, oprite să intre în ţară