Guvernul a alocat fonduri suplimentare Ministerului Educaţiei şi Cercetării în cadrul rectificării bugetare din ședința de Guvern de vineri.
Astfel, Ministerul Educației primește 200 de milioane de lei pentru achiziţionarea de echipamente electronice, iar pentru investiţii încă 322,9 de milioane, în total, la rectificarea bugetară ministerul primind suma de 551,4 milioane de lei.
Banii sunt destinați „cu prioritate”, achiziţiei de echipamente electronice pentru elevi şi cadre didactice, pentru școala online, precum şi pentru lucrări de execuţie şi proiectare a 59 de grădiniţe, conform unui comunicat al Ministerului Educației.
În legătură cu banii pentru echipamentele electronice au fost discuții încă de la începutul ședinței de Guvern de vineri. Mai mult, prim-vicepremierul Raluca Turcan a precizat că au fost identificate sume și pentru achizițiile de materiale sanitare, respectiv containere sanitate sau de suport.
„Domnule prim-ministru, colegii mei miniștri, în ședința de astăzi (n.r. vineri), vor putea supune dezbaterii câteva proiecte legislative. Ministerul Fondurilor Europene va propune o ordonanță de urgență de decontare a aproximativ 500.000 de laptopuri și tablete din fonduri europene pentru autoritățile publice locale, în valoare de 100 de milioane de euro. De asemenea, am identificat 50 de milioane de euro pentru decontarea tot către autorități a materialelor de igienă și de protecție sanitară și, de asemenea, 25 de milioane de euro pentru decontarea achiziționarii unor containere sanitare sau de suport educațional în localitățile unde nu există rețea de apă-canal sau unde infrastructura nu permite organizarea cursurilor”, a precizat Turcan, întrebată de premier care este stadiul actelor normative pentru pregătirea noului an școlar.
Reamintim că deschiderea noului an școlar, în 14 septembrie, se va face după trei „scenarii”, în funcție de evoluția epidemiologică din România.
Astfel, se va merge pe varianta „față în față” (prezență fizică la școală), „hibrid” (atât online, cât și offline) și exclusiv online.
Creșterea salariilor profesorilor, amânată
Totodată, Guvernul a mai stabilit că aplicarea devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ va intra în vigoare de la 1 septembrie 2021, în loc de 1 septembrie 2020.
„Majorarea era prevăzută în Legea salarizării pentru anul 2022, dar a fost devansată și majorările au fost acordate mai devreme, ceea ce înseamnă că de la 1 ianuarie 2020 salariile pentru profesori au crescut cu 8% (prima tranșă). Practic, majorarea de 16% (tranșele a doua și a treia), care semnifică atingerea nivelului majorărilor prevăzute pentru anul 2022 și care a fost mutată pentru 1 septembrie 2020 (devansată, deci, cu doi ani), este acum prevăzută pentru 1 septembrie 2021. Mai exact, se menține un grafic de acordare a majorărilor stabilite inițial pentru anul 2022, mai devreme cu un an față de ceea ce s-a decis în Parlament”, se mai arată în comunicatul Ministerului Educației.
Citește și: Fără bani, profesorii nu vor la școală