Arena pe care Steaua București va juca în meciurile de pe teren propriu este tot mai aproape de final. Dacă în luna februarie a anului trecut, în zona Ghencea nu era decât o mare groapă, la ora actuală sutele de muncitori desemnați să lucreze la construirea acestui stadion sunt pe ultima sută de metri cu lucrările.
Ce va fi
Pe lângă terenul de joc, stadionul din Ghencea va mai avea restaurante, spații de cazare pentru sportivi și membrii staff-ului, vestiare, spații de antrenament pentru alte sporturi, spații tehnice, birouri, zonă dedicată presei și o parcare uriașă, de aproape 800 de locuri.
Suprafața totală construită este de 82.000 de metri, de la 70.000 de metri pătrați, cât avea vechiul stadion, iar valoarea totală a contractului este de 94.700.000 de euro, cu TVA. Banii vin de la Compania Națională de Investiții, iar lucrarea este realizată de o asociere de trei firme cu capital 100% românesc: Construcții Erbașu – liderul de asociere, Terragaz Construct și Concelex.
Ce a fost
Vechiul stadion oficial al echipei Steaua București a fost inaugurat în data de 9 aprilie 1974, într-un meci între Steaua și OFK Belgrad, care s-a terminat la egalitate, cu scorul 2-2. Acesta a găzduit și echipa națională de fotbal a României, iar în propaganda suporterilor, clubul Steaua se referea la acest stadion drept ”Templul fotbalului românesc”.
Capacitatea inițială a fost de 32.000 de locuri, apoi s-a redus la 28.365 de locuri, în 1991, când au fost montate scaunele din plastic. Ultimul meci a avut loc pe 22 martie 2015, între FCSB – Viitorul, care s-a încheiat cu scorul de 4–1.
Stadionul a fost renovat în 1996 și demolat în august 2018. Scopul acestuia este de a servi drept stadion de antrenament pentru echipele participante la Campionatul European de Fotbal.
În ziua în care am ajuns noi la stadion se lucra intens. Fiecare echipă se ocupa de lucrarea ce îi fusese arondată și, chiar dacă afară era foare cald, toți muncitorii erau echipați pentru a respecta atât normele mediului de lucru, cât și pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Într-o perioadă în care România trece de o mie de noi cazuri de COVID-19 în fiecare zi, niciun muncitor de la stadionul Ghencea nu s-a infectat.
Hashtag News a stat de vorbă cu șeful de șantier din partea liderului de asociere, Construcții Erbașu, o companie cu o experiență de 30 de ani pe piața construcțiilor din România. Se numește Cosmin Ionuț Lupu și mărturisește că este o mândrie ca firme 100% românești să execute într-un an și jumătate o lucrare de o asemenea anvergură, dedicată iubitorilor de sport din întreaga țară.
Hashtag News: Când ați început lucrările?
Cosmin Ionuț Lupu: Construcția noului stadion a început la sfârșitul lunii februarie 2019. Anterior s-a desfășurat faza de demolare a vechiului stadion și obținerea avizelor și acordurilor necesare pentru începerea noii construcții.
Hashtag News: Când se vor finaliza lucrările?
Cosmin Ionuț Lupu: În luna octombrie 2020. Contractual, ăsta este termenul la care trebuie să finalizăm și vom finaliza lucrarea la timp.
Hashtag News: Care sunt dotările noului stadion? Ce are el în plus față de cel vechi?
Cosmin Ionuț Lupu: Legat de suprafața de joc, este un teren de 105 metri lungime cu 68 de metri lățime, din gazon natural, ranforsat sintetic, cu sistem de degivrare, drenaj și sistem de irigație în infrastructură, deci sub partea de gazon.
Ca dotări, către interiorul stadionului, avem două tabele de marcaj pe peluza Sud și peluza Nord. Sub zona de esplanadă a stadionului, pe Nord, există hotelul pentru sportivi, iar pe zona din față, în Sud, către bulevardul Ghencea, va fi Muzeul Clubului Sportiv al Armatei. Pe zona de esplanadă, la etajul 1, pe zona de circulație a publicului care intră pe stadion, vor exista spații comerciale și grupuri sanitare pentru publicul general. Pe latura din Vest avem secțiunea pentru latura VIP, unde se află lojele pentri zona VIP, parcarea VIP și spații comerciale.
Hashtag News: Care va fi capacitatea stadionului?
Cosmin Ionuț Lupu: 31.254 de locuri.
Hashtag News: Câte locuri de parcare vor fi?
Cosmin Ionuț Lupu: În jur de 800 de locuri. În subsol avem zonă de parcare pe toată amprenta stadionului, cu două tuneluri de acces, intrare – ieșire. La zona VIP avem o parcare pe latura din Vest, parcare subterană, la fel cu două tuneluri de acces. Și mai există o parcare supraterană, pe colțul de Sud-Vest, către spatele stadionului.
Hashtag News: Câte camere va avea hotelul pentru sportivi și membrii staffului?
Cosmin Ionuț Lupu: 24 de camere.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 94.700.000 de euro, cu tot cu TVA.
Hashtag News: Câți oameni au lucrat aici?
Cosmin Ionuț Lupu: Atunci când eram pe vârf de lucrări, cu partea de structură, instalații și finisaje, incluzând și persoanele care au lucrat în baza de prefabricate, în hala de producție a confecției metalice și în șantier, am depășit 800 de persoane, muncitori direct implicați în zona de producție.
Hashtag News: Trăim vremuri tulburi, în care pandemia de coronavirus a dat totul peste cap în întreaga lume. Ați avut vreun caz de infectare cu COVID-19?
Cosmin Ionuț Lupu: Nu am avut niciun caz declarat în șantier, am respectat reglementările și cerințele. Am lucrat fără întrerupere în perioada stării de urgență și de alertă și nu am avut niciun caz. Am încercat să respectăm regulile cerute: fără aglomerarea spațiilor închise, căi de circulație separate, zone de organizare de șantier pentru muncitori, fără prea mulți oameni, cu echipament de protecție, dezinfectant. De asemenea, nu am avut niciun accident de muncă grav, care să necesite intervenția echipajelor medicale.