Anthony Albanese, liderul Partidului Laburist de centru-stânga, a considerat inoportună discuția despre schimbarea formei de guvernământ a Australiei, țară membră a Commonwealth.
Deși este un republican fervent, el crede că prioritare sunt drepturile populației indigene, și nu înlocuirea monarhiei cu republica, potrivit AGERPRES.
Anthony Albanese a refuzat să se angajeze în această dezbatere la numai câteva zile de la decesul reginei Elisabeta a II-a.
„Voice to Parliament” – vocea indigenilor
Conform declarațiilor, Australia se concentrează în prezent pe un proiect de referendum care va oferi populaţiilor indigene dreptul de a fi consultate de deputaţi asupra problemelor de interes, proces denumit „Voice to Parliament”.
„Aceasta este o chestiune care trebuie rezolvată înainte ca alte probleme să fie dezbătute”. „Vreau ca australienii să se concentreze pe Voice to Parliament”, a spus premierul la postul naţional de radio ABC.
„Trebuie să ne mândrim că împărţim acest continent cu cea mai veche cultură neîntreruptă de pe Terra, de cel puţin 65.000 de ani”, a continuat acesta.
Populația indigenă din Australia numără circa 670.000 de persoane, reprezentând mai puţin de 3% din total.
Australienii vor republică, arată sondajele
Deși este o țară independentă de mai bine de un secol, monarhul de la Palatul Buckingham are funcția de șef de stat al Australiei.
Australia a obținut independența față de Marea Britanie în anul 1901. În 1999, australienii au votat împotriva destituirii reginei, dar rezultatul a fost unul strâns, țara rămânând o monarhie.
Sondajele efectuate înainte de moartea Reginei Elisabeta II-a susțin că majoritatea australienilor erau favorabili instaurării unei republici.
„Să obţii o schimbare constituţională în această ţară este foarte dificil”, a explicat Anthony Albanese, referindu-se la votul din 1999.
„Ideea de a avea mai multe dezbateri în acelaşi timp nu cred că este fezabilă şi eu am indicat în mod clar priorităţile mele”, a încheiat premierul Australiei.
Citește și Fanii echipei Celtic Glasgow: insulte la adresa reginei Elisabeta a II-a