Poliția Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, după promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis a actului normativ pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Potrivit legii, Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate fiind realizată de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz, potrivit ziare.com.
Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar mai ales în cazurile în care acestea stânjenesc grav sau creează situaţii de pericol pentru participanţii la trafic
Până acum, această măsură putea fi dispusă doar dacă maşinile erau staţionate ilegal pe partea carosabilă. ”Prin urmare, dacă un vehicul este staţionat neregulamentar în întregime pe trotuar, Poliţia nu poate dispune ridicarea acestuia”, se arăta în expunerea de motive.
În puctul de vedere dat de Guvern, Executivul a transmis pe 11 aprilie 2022 că „extinderea cadrului legal privind aplicarea măsurii de ridicare a autovehiculelor s-ar putea realiza sub rezervă preluării propunerii ca măsura ridicării să fie condiționata de nerespectarea obligației conducătorului auto care parchează pe trotuar de a asigura un spațiu de cel puțin un metru pentru circulația pietonilor”
„Un motiv care stă la baza condiționării de mai sus este chiar aspectul menționat în instrumentul de motivare aferent inițiativei legislative cu privire la lipsa unui număr suficient de locuri de parcare”, a mai transmis Guvernul la momentul respectiv. Executivul a făcut referire la argumentul invocat de inițiator privind faptul că „lipsa locurilor de parcare și politicile de mobilitate urbane defectuoase sunt probleme reale în orașele României”, punctând că „pietonii sunt cei mai vulnerabili participanți la trafic, expuși pericolului asupra vieții”.
Biletele se pot cumpăra online la toate trenurile CFR Călători