Un nou record de caniculă s-a înregistrat la Rio de Janeiro, temperatura resimţită fiind de 58,5 grade Celsius, au anunţat autorităţile braziliene. Mai multe regiuni din Brazilia se confruntă de la începutul săptămânii cu un val de caniculă extremă, potrivit ziare.com.
Institutul naţional de meteorologie (INMET) a plasat 15 state din sud-est, centru-vest şi o parte din nordul ţării, şi capitala Brasilia, sub alertă maximă.
Sistemul Alerta Rio a înregistrat ”senzaţia termică cea mai ridicată de la începutul observaţiilor”, în 2014, respectiv 58,5 grade Celsius. Precedentul record – 58 de grade Celsius – a fost stabilit în februarie. Temperatura nominală s-a ridicat marţi la 39 de grade Celsius. În capitala Brasilia, s-au înregistrat marţi 37,3 grade Celsius. Aceasta este temperatura cea mai ridicată pentru o lună noiembrie de la începutul înregistrărilor meteo, în 1962, potrivit INMET.
Cea mai mare metropolă din America Latină, Sao Paulo, a înregistrat luni a doua cea mai călduroasă zi din istoria sa.
Este vorba despre 37,7 grade Celsius, o temperatură imediat sub recordul de 37,8 grade Celsius, înregistrat în octombrie 2014. ”Pentru noi cei care muncim în stradă, e o căldură insuportabilă. Încerc să ajung foarte devreme pentru a pleca la prânz”, a declarat pentru Dora. Femeia de 60 de ani îşi vinde produsele pe un bulevard din oraş, nedorind să-şi facă public numele de familie. Valul de caniculă, care a adus temperaturi mai mari cu circa 5 grade Celsius peste norma sezonieră, va continua cel puţin până vineri, a estimat INMET.
Canicula a determinat două noi recorduri istorice privind consumul de electricitate. După ce luni a fost depăşit pentru prima dată pragul de 100.000 de megawaţi, un nou maxim de 101.400 de megawaţi a fost înregistrat marţi, potrivit operatorului naţional al sistemului de electricitate. Din cauza fenomenului climatic El Nino, Brazilia se confruntă cu evenimente meteo extreme de mai multe luni. Astfel, o secetă istorică a afectat râurile din Amazonia iar în alte regiuni au fost semnalate ploi torenţiale, însoţite de furtuni în sud. Inelele planetei Saturn nu vor mai fi vizibile în luna martie, 2025