Medicii britanici avertizează că se înregistrează o creștere constantă a numărului de persoane care mor din cauza unor infecții rezistente la antibiotice, potrivit stiripesurse.ro.
Numărul deceselor cauzate de infecții rezistente la antibiotice a înregistrat anul trecut o creștere cu aproximativ patru procente, comparativ cu anul precedent.
Avertismentul vine în contextul în care părea că a existat o ameliorare a situației în pandemia de COVID, când medicii prescriau mai puține antibiotice. Oferirea de antibiotice prietenilor și familiei riscă să determine o creștere a infecțiilor rezistente la medicamente, au avertizat oficialii britanicii. Potrivit medicilor, persoanele de origine asiatică sunt expuse un risc mai mare decât cele care sunt albi.
Infecțiile severe rezistente la antibiotice, cum ar fi din sânge, urinare, la nivelul locului chirurgical și respiratorii, sunt sub nivelurile din 2018 anul trecut.
Ultimele estimări sugerează că a existat o creștere cu 4% între 2021 și 2022, de la 55.792 la 58.224. Creșterea urmează unui declin notabil în perioada de vârf a pandemiei de Covid. De asemenea, a existat o creștere a numărului de decese atribuite infecțiilor severe rezistente la antibiotice, în ultimul an.
Sunt semne că cel puțin unii microbi implicați în infecțiile sângelui devin mai rezistenți la antibiotice.
Este vorba inclusiv de bacteriile Klebsiella pneumoniae și E coli. Datele din 2022 arată că adulții în vârstă de peste 64 de ani și sugarii sub un an au avut cea mai mare rată de infecții în sânge rezistente la antibiotice. Raportul Espaur spune că persoanele cu infecții din sânge rezistente la antibiotice au o șansă de 19% de a muri într-o perioadă de 30 de zile. Acest lucru comparativ cu o șansă de deces de 16% pentru cei cu o tulpină care este susceptibilă la antibiotice. Inelele planetei Saturn nu vor mai fi vizibile în luna martie, 2025