În Postul Crăciunului, mai exact începând de astăzi, 15 noiembrie, și până pe 24 decembrie 2024, nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici derivate din acestea. Poate fi o perioadă de detoxifiere pentru organism, odată cu renunțarea la dieta omnivoră timp de câteva săptămâni, și un moment potrivit în care să introduci în alimentația zilnică mai multe produse care au beneficii multiple pentru sănătate, potrivit digi24.ro.
În Postul Crăciunului 2024, timp de 40 de zile, sunt eliminate din dieta zilnică a persoanelor care doresc și pot, din punct de vedere medical să țină postul, alimentele de origine animală, ouăle și produsele lactate.
Pentru a-i oferi în continuare organismului proteine, vitamine și nutrienți de care are nevoie pentru a funcționa optim, doctorul nutriționist, Șerban Damian recomandă o serie de alimente ce pot fi consumate în post. De asemenea, și ciupercile sunt surse bune de proteine și sunt recomandate pentru consum în perioada postului”, a declarat Șerban Damian, doctor nutriționist. „Cerealale integrale (orz, ovăz, grâu, orez, mei) sunt ideal de combinat cu leguminoasele, iar câteva idei ar putea fi: pâinea integrală sau cu semințe, lipia de porumb cu pasta de năut ori de fasole, orez cu linte, humus din năut cu susan.
Fructele și legumele nu trebuie nici ele ocolite în perioada postului, ba chiar ar trebui consumate zilnic, deoarece pot fi surse directe de fibre, cu un conținut ridicat de fier, calciu și vitamine.
Indiferent de forma de consum, proaspete sau pregătite termic, sunt recomandate zilnic porții de fructe și legume precum: conopidă, broccoli, spanac, cartofi, praz, țelină, pătrunjel, morcovi, varză, ardei, avocado, portocale, mere, pere, gutui, banane”, precizează nutriționistul. „Diverse soiuri de nuci și semințe pot fi gustarea sănătoasă și sățioasă dintre mese, deoarece sunt surse excelente de proteine și grăsimi sănătoase. Se pot consuma nuci, semințe de dovleac, de floarea soarelui, migdale, caju etc”, a completat doctorul Șerban Damian. Să nu uităm și că, Postul Crăciunului este perioada cu cele mai multe dezlegări la pește și ulei. Așadar, în zilele desemnate se poate consuma și carne de pește gătită corespunzător.