Cu toate că, în cursul zilei de ieri, președintele Iohannis a avut parte de consultări cu toate partidele politice care au intrat în Parlament, astăzi, potrivit surselor, acesta s-ar fi întâlnit din nou, în cursul acestei dimineți mai exact, de data aceasta numai cu Ludovic Orban, liderul PNL.
În egală măsură, de vreme ce încă nu putem vorbi despre un Parlament constituit, acest lucru fiind programat pentru data de 21 decembrie 2020, ar fi îndrăzneț să spunem că setul de întâlniri programate de ieri a avut un scop mai mult formal decât unul din care să reiasă numele viitorului prim-ministru. În mod sigur, până la finalizarea constituirii Parlamentului, situația se poate schimba, negocierile dintre PNL și USR PLUS având și ele șanse să se finalizeze, cu toate că atât Ludovic Orban, cât și Dan Barna par să joace la risc, afișând pokerface-ul de rigoare.
De altfel, dacă situația negocierilor dintre USR PLUS și PNL nu se va rezolva, rezultatul poate fi unul de haos total, întrucât, pe de-o parte, PNL are nevoie de prezența USR PLUS în coaliție, pentru a crea o majoritate în Parlament, pe de altă parte, situația se aplică și invers.
De asemenea, președinția Camerei Deputaților i-ar putea ajuta pe cei de la USR PLUS să scape de eventualele piedici viitoare în implementarea punctelor de guvernare, considerate „controversate” de mulți dintre parlamentarii vechii legislaturi și în totală contradicție cu interesele unora dintre aceștia. Pensiile speciale, inițiativa „Fără Penali” sunt doar două dintre pietrele de moară pentru care vechii parlamentari n-au vrut să marjeze. Situația se poate repeta, în lipsa unui scut.
Anumite voci șoptesc și despre încrâncenarea liderilor celor două formațiuni politice, cu scopul precis de a-și consolida pozițiile de șefi, de vreme ce ambele scaune, din ambele partide, par să se clatine, hâțânate de păreri contradictorii venite din interiorul partidelor. În timp ce Ludovic Orban pare contestat de jumătate dintre liberali, și Dan Barna pare să „sufere” aceeași soartă, fiind aspru criticat de câțiva membri marcanți ai USR PLUS.
Dacă situația conflictului dintre centru dreapta și dreapta nu se va rezolva, civilizat și de la sine, asul ar ajunge, în mod automat, în mâneca președintelui Iohannis, cel care ar putea lua decizia de a-l dinamita pe Ludovic Orban. Ar putea.
O altă ipoteză este cea a nesacrificării lui Orban, printr-o posibilă alianță controversată a liberalilor cu social democrații lui Marcel Ciolacu, pentru instituirea unei majorități parlamentare nu prea de voie, ci mai mult de nevoie. Caz în care, cel mai probabil, liberalii ar deveni carne de tun, așezați strategic în fața unui singur om politic. Resuscitarea USL nu ar face, pe viitor, decât să scadă PNL în sondaje și să riște soarta adormirii politice, asemenea PMP sau a PRO România, ca efect de domino. Ca efect întârziat, dreapta și centru dreapta ar intra într-un declin.
Nu ne rămâne decât să sperăm că cei care vor culege gloanțele de pe jos nu vor fi oamenii lui George Simion, ai Dianei Șoșoacă sau ai lui Claudiu Târziu.
Citește și: Avocatul Poporului se implică în scandalul apei calde