Cozmin Gușă vede „fabricarea” prezidențiabililor din 2024

Cozmin Gușă dă la o parte perdeaua negocierilor pentru formarea noului guvern

Analistul politic Cozmin Gușă consideră că toată această mascaradă a negocierilor nu este decât o fabricare a viitorilor prezidențiabili. Cum Iohannis se află la ultimul mandat, toată atenția se îndreaptă spre potențialii președinți, Gușă văzându-i pentru această luptă pe Vasile Dîncu, Rareș Bogdan și Dacian Cioloș.

„Cu primii 2 sunt prieten, cu Dacian nu mai sunt din 2016 de când l-am bănuit că, pe sub tricoul cu România, purta de fapt altul cu tricolor diferit, dar toți 3 citesc acest editorial odată cu voi.

Adriana Bahmuțeanu a revenit la ce știa să facă bine la sfârșitul anilor ’90, adică să fie un reporter incomod, și-n această calitate m-a provocat aseară la un interviu pe CETĂȚEANUL. Vrând s-o apere pe Gabriela Firea după eșecul acesteia la locale, m-a chestionat despre șansele lui Firea la prezidențialele din 2024. I-am răspuns că nu cred că fosta primăriță are șanse după eșecul rușinos în fața cuiva de calibru atât de mic ca al lui Nicușor Dan, în schimb i-am zis că cineva ca Rareș Bogdan sau vreun candidat al AUR-ului cu alura lui Ioan Aurel Pop ar avea șanse mult mai mari”, a scris Gușă, pe Facebook.

Cine iese câștigător din lupta negocierilor

„M-am gândit apoi la aceste negocieri subterane împotmolite în lupta LuCOVID-ului pentru puterea personală și a REZERVIȘTILOR, și-am realizat, cunoscând câteceva în plus din frământările interne ale partidelor că, o altă miză reală a viitoarelor așezări de putere, este poziționarea pentru scaunul de prezidențiabil în următoarea etapă.

La PNL, LuCOVID și-ai săi fac eforturi pentru ca Rareș Bogdan să aibă puține de spus în structura noului guvern, chiar cu riscul de a pierde sprijinul organizațiilor nemulțumite din Ardeal, care nu sunt interesate de poziția de șef al CDep. Miza aici este nu doar supraviețuirea politică a lui LuCOVID , ci și viitoarea nominalizarea pentru prezidențiale a lui Orban, care cu imaginea praf și fără funcție nu va mai avea cum să se bată cu Rareș Bogdan, aflat în grațiile multor șefi de organizații și mereu aflat în lumina reflectoarelor.

La USR-PLUS, Barna se luptă și el pentru CDep. tot cu scopul de a-și asigura o viitoare candidatură, dar scopul lui Dacian Cioloș și a celor care-l susțin este diferit, și menit să-i asigure acestuia o poziție înaltă și de prestigiu în viitorul Guvern, numai bună ca trambulină în 2024. Din acest punct de vedere, LuCOVID are azi un aliat în Cioloș, ce nu dorește poziționări bune nici pentru Barna, și mai ales pentru Rareș Bogdan.

La PSD raționamentul este mai simplu, e limpede că Vasile Dîncu este azi singura opțiune serioasă și cu greutate ce poate emite pretenții de prezidențiabil atunci când, din 2021, și alți candidați se vor așeza la start. Dacă-i analizați lui Vasile felul și frecvența comunicării publice, veți fi de acord cu mine.

Desigur, mai rămâne în suspans (dar nu pentru mult timp!) o candidatură din partea AUR-ului, care pentru ca să conteze alături de ceilalți pomeniți în titlu, ar trebui să aibă ceva din alura academicianului I.A. Pop.

V-am prezentat și din alt unghi mizele luptei din aceste zile, rămâne să analizați și să-mi dați sau nu dreptate. Pân-atunci, următoarele zile vor începe la partide sub lozinca “HAI LA LUPTA CEA MARE!”, doar că puțini dintre ei vor ști pentru ce luptă!”, a scris Cozmin Gușă pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce îl privește pe Ioan-Aurel Pop, acesta a precizat pentru Newsweek România, că nu cunoaște doctrina PAUR și că nu a avut nicio discuție cu George Simion, copreședintele PAUR.

„Ca președinte al Academiei, nu dau (și nici nu pot să dau, prin Legea Academiei și prin Statutul Academiei) interviuri  pe teme politice, legate sau nu de campanii electorale. Nu fac politică de niciun fel, nu fac parte din niciun partid politic.

Nu am avut nicio discuție vreodată cu dl Simion și nici cu AUR. Nu cunosc doctrina AUR. Fotografii cu mine își fac foarte  multe persoane și le postează în diferite locuri fără să-mi ceară acordul. Probabil că s-a decis publicarea fotografiei  (nu știu când a fost făcută!) în contextul campaniei electorale, ceea ce este regretabil”, a spus președintele Academiei.

Citește și: Gușă prezice repetarea istoriei și decăderea PNL

#News