Deși rămâne una dintre cele mei frumoase zone din Europa, Delta Dunării a traversat și traversează încă un adevărat dezastru ecologic, o politizare excesivă și, pe lângă miile de specii de plante, păsări şi peşti, adăpostește și destulă corupție.
Nu vorbim doar de turismul iresponsabil, afacerile ”la negru” și banii care se scurg mai ceva ca Dunărea în cele trei brațe principale. Vorbim de ignoranță, lipsa unei protecții active și lipsa unei implicări.
Este nevoie de o funcție și este nevoie de un om care cunoaște Delta pentru a ne face să înțelegem că natura nu este o simplă industrie sau o mașină de făcut bani.
Lista guvernatorilor Deltei Dunării
Scurt istoric: Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării se ocupă constant de conservarea zonei, iar după Revoluţia din 1989, 12 guvernatori s-au aflat la conducerea ARBDD.
Primul care a condus instituţia este Marian Traian Gomoiu – 1990 – 1993. Au urmat:
Eugen Tarhon – 1993 – 1997
Andrei Svoronos – 1997 – 2000
Virgil Munteanu – 2000 – 2005
Paul Cononov – 2005 – 2008
Liviu Mihaiu – 2008 – 2009
Grigore Baboianu – 2009 – 2012
Viorica Fănica Bîscă – 2012
Edward Bratfanof – 2012 – 2014
Lucian Eduard Simion – 2014 – 2016
Grigore Baboianu – 2016 – 2017
Mălin Matei Muşetescu – 2017 – revocat din funcție în iunie, 2019.
Ajunși în prezent, trebuie să înțelegem că această rezervație a biosferei, care pune pe prim plan conservarea unei părți din ”România sălbatică”, are nevoie de un părinte, de un lider, de un om care cunoaște natura, speciile și tot ce înseamnă Delta.
Delta Dunării nu este doar un loc de cazare pentru o săptămână de concediu, nu este doar un loc bun pentru fotografii, pescuit, grătare sau locul unde te-ai plimbat cu barca.
Delta nu este concediul pe care l-ai bifat, nu este doar o destinație turistică și nu este ”pădurea” în care ți-ai lăsat amprenta prin pet-uri, gunoi și urmele de cauciucuri ale mașinii personale.
De ce Ivan Patzaichin?
Este nevoie de numirea în funcția de guvernator a unui om care cunoaște Delta și este nevoie de o persoană care să se sustragă comandamentelor politice. Este nevoie de o recâștigare a respectului și de un om care să ne arate ce înseamnă respectul, fără celebrele scandaluri politice, fără dosare penale și fără declarații incomode. Este nevoie de ”Omul Deltei”, de omul potrivit pentru geografia potrivită.
Alianța USR-PLUS precizează că a propus, în premieră, un proces transparent și consultativ pentru stabilirea conducerii executive a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
Astfel, Ivan Patzaichin ar putea să conducă procesul de desemnare a guvernatorului Deltei. Cei din USR-PLUS susțin că Patzaichin nu este subiectul unei simple decizii politice, ci reprezintă omul care ar putea schimba destinul Deltei.
Din Deltă răsare viața
În cadrul unui interviu realizat vara trecută, scafandrul și terapeutul Jenő Szabó ne-a arătat că Patzaichin e mai mult decât canoistul român care a condus lotul naţional de kaiac-canoe.
”Patzaichin e cu noi în fiecare zi, e omniprezent, glumește, povestește. Este un om foarte deschis, este un om de la care ai ceva de învățat zilnic. E plin de viață. Și știi cum începe viața? Stai în cort pentru că ești mai aproape de natură. Trezește-te dimineață, mergi lângă apă. Pe suprafața apei e ceață și, dacă aștepți, ai să vezi cum, din ceață, răsar păsările, soarele, răsar culorile. Răsare viața”.
Dincolo de orice medalie olimpică, Ivan Patzaichin rămâne ”Omul Deltei” și omul care știe că Delta înseamnă viață. Iar pentru viață este nevoie de educație, de ecologie, de înțelegerea faptului că natura nu ne aparține, nu se cumpără și nu se votează.
Citește și: Jenő Szabó, despre Omul Deltei: ”Patzaichin e plin de viață”