Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a prelungit până la 30 iunie perioada în care consumatorii casnici de energie care până acum erau în regim reglementat îşi pot alege o oferă în piaţa concurenţială de la furnizorul lor, se arată într-un nou proiect de ordin al ANRE. Este vorba de aproximativ 5,7 milioane de clienți casnici care aveau încheiate contracte reglementate de energie electrică la finalul anului trecut.
De la 1 ianuarie, aceștia trec în mod automat în piața de serviciu universal, având posibilitatea de a-și alege furnizorul până la data de 30 iunie 2021. Acestă decizie este cu atât mai bine venită cu cât în această perioadă vor putea avea maui multă vreme de a studia oferta, dar și pentru a evita aglomerațiile de la punctele de informare/contractare.
Furnizorii de ultimă instanță au obligația să transmită clienților din serviciul universal oferta concurențială cu valoarea cea mai mică, care include prețul energiei electrice active, costurile furnizorului și profitul, precum și tarifele reglementate pentru servicii, fiind interzisă includerea unor componente fixe exprimate în lei/zi sau lei/lună.
Mai mult, „furnizorii de ultimă instanță pot să aplice clienților casnici din serviciul universal, fără discriminare și condiționalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 și până la cel puțin30 iunie 2021, egală cu diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabila în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 și prețul din oferta concurențială prevăzută la alin. (2)valabilă la data de 1ianuarie 2021”, se arată în noul ordin al ANRE.
Reamintim că pentru o analiză comparativă a ofertelor-tip de furnizare a energiei electrice existente pe piață, puteţi accesa aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”, pe pagina de internet a ANRE, la adresa: www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife.
Citește și: ANRE, în impas: se cere demisia lui Chiriță
Totodată, vă reamintim că schimbarea furnizorului de energie electrică este un proces simplu, gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de energie electrică pe care îl alegeţi și de asemenea nu modifică relația cu operatorul de rețea. „Este important să ştiţi că, dacă nu veţi încheia un contract de furnizare a energiei electrice in regim concurential cu unfurnizor de energie electrică licentiat de ANRE si ales de dumneavoastră, furnizarea energiei electrice la locul dumneavoastră de consum va fi realizată în mod automat, de către societatea noastră, în baza contractului de furnizare a energiei electrice în vigoare”, se mai arată în noul ordin al ANRE.
În acest moment, în România sunt patru mari operatori pe piața energiei electrice: Electrica Furnizare (Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord), Enel Distribuție (Banat, Muntenia și Dobrogea), CEZ și E-On.
Citește și: Schimbarea contractului la energia electrică, doar cu actul de identitate