Facturile la energie nu crează probleme doar consumatorilor casnici sau instituțiilor de cultură, ci ți unităților de învățământ. Concret, o școală din Bârlad a primit pentru luna decembrie o factură în valoare de 270.000 de lei (54.000 de euro), cu mult peste puterile financiare ale municipalității, cea care trebuie să o achite.
„Avem o unitate școlară care a primit o factură la gaze de 270.000 lei, pentru o singură lună. Sunt altele care au primit facturi de 83.000 de lei sau de 79.000 de lei și doar într-un singur caz, o școală din Bârlad, a primit o factură rezonabilă. Prin urmare, acum nu o să vă solicit să țineți copiii în frig, sau să stați dumneavoastră, ci vreau să vă rog să fiți mult mai atenți la consum și mai ales să opriți risipa. Sunt unități care funcționează în clădiri slab izolate termic, unde centralele merg zi și noapte și tot nu fac față, în condițiile în care prețul la gaze a explodat”, a spus primarul, potrivit unui comunicat publicar pe pagina oficială a municipalității.
Totodată, edilul susține că în acest ritm sunt puse în pericol proiectele mari de dezvoltare ale Bârladului.
Reamintim că potrivit Legii 259/2021, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, și unitățile de învățământ (publice și private) beneficiază de schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale.
În contextul în care facturile au crescut alarmant, ministrul Energiei, Virgil Popescu a reamintit duminică, la Prima TV, că Guvernul poate decide de la 1 februarie majorarea compensației în factura de gaze, de la 33% la 50% din valoarea componentei prețului din contractul de furnizare.
„Vom discuta de la 1 februarie un pachet pentru industria agricolă, pentru industria alimentară, vom putea discuta de la 1 februarie o eventuală majorare a discount-ului la gaze naturale. Ori mărim discount-ul de la 33 la 50%, ori scădem TVA pentru gaze naturale”, a afirmat ministrul.
Potrivit actualei legislații, un consumator casnic primește, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, o compensație de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare, dar numai dacă în contractul de furnizare există un preț mai mare sau egal cu 0,125 lei/kWh.
Asta în teorie, căci în practică această compensație este cu mult mai mică. Concret, unui consumator EON, compensația a fost de 26,66%, în timp ce un altul, consumator Engie a avut o compensație de 20,83%.
Citește și: Virgil Popescu (M. Energiei): „Guvernul are obligația de a veni cu soluții”