Procesul de îmbătrânire la șoareci, inversat de oamenii de știință

Cercetătorii care au participat la acest studiu, au reușit să accelereze îmbătrânirea unor șoareci tineri.

În laboratoarele din Boston, șoareci bătrâni și orbi și-au recăpătat vederea, au dezvoltat creiere mai tinere și mai inteligente și țesuturi musculare și renale mai sănătoase, în cadrul unui experiment care arată că îmbătrânirea este un proces reversibil potrivit digi24.ro.


Cercetătorii care au participat la acest studiu, au reușit să accelereze îmbătrânirea unor șoareci tineri, experimentul având rezultate de amploare  aproape asupra tuturor țesuturilor corpului.

Îmbătrânirea poate fi manipulată „înainte și înapoi după bunul plac”, a explicat expertul în anti-îmbătrânire David Sinclair, profesor de genetică la Institutul Blavatnik al Școlii de Medicină Harvard și codirector al Centrului Paul F. Glenn pentru Cercetarea Biologiei Îmbătrânirii. Corpul uman reține o copie a tinereții noastre care poate fi stârnită să se regenereze, potrivit lui Sinclair, autorul-șef al studiului internațional.
Experimentele combinate, publicate pentru prima oară joi în revista de știință Cell, contestă ideea că îmbătrânirea este rezultatul mutațiilor genetice care compromit ADN-ul, creând un fel de depozit de vechituri al țesutului celular afectat care poate duce la deteriorare, boală și moarte. „Nu sunt vechiturile, nu este deteriorarea [celulelor] cea care ne face să îmbătrânim”, a spus Sinclair.

 „Credem că este o pierdere de informație – o pierdere a capacității celulei de a citi ADN-ul său original, astfel că uită cum să funcționeze – în cam același fel cum un calculator vechi poate avea programe corupte. Eu o numesc teoria informațională a îmbătrânirii.”  a declarat Jae-Hyun Yang, cercetător în genetică de la Sinclair Lab care a participat la studiu.

Acesta a spus că descoperirile „vor transforma felul în care vedem procesul îmbătrânirii și felul în care abordăm tratamentul bolilor asociate cu îmbătrânirea.” „Descoperirea uimitoare este că există o copie de rezervă a software-ului din corp care poate fi resetată.Noi arătăm de ce acest software devine corupt și cum putem să repornim sistemul prin atingerea unui buton de resetare ce restabilește capacitatea celulei de a citi corect genomul, ca și când ar fi fost tânără.”, a spus David Sinclair.

Luni e Blue Monday, considerată cea mai deprimantă zi a anului