Facebook a fost de acord să plătească News Corp Australia, companie deținută de miliardarul Rupert Murdoch, pentru conținutul furnizat, conform unui acord recent încheiat, relatează BBC.
Înțelegerea a fost încheiată la doar câteva săptămâni după ce Australia a adoptat, în premieră mondială, o lege ce vizează plata platformelor tehnologice pentru conținutul de știri.
Potrivit BBC, News Corp nu a declarat valoarea contractului încheiat pe o perioadă de trei luni. Luna trecută, compania a încheiat un acord global cu Google. News Corp Australia controlează aproximativ 70% din tirajul ziarelor din Australia, inclusiv The Australian, The Daily Telegraph și The Herald Sun, dar și news.com.au. Deține, de asemenea, rețeaua de televiziune Sky News Australia.
News Corp are deja un acord cu Facebook pentru entitățile sale media din SUA, care implică plata pentru articolele incluse în Facebook News – un produs care nu este disponibil în Australia.
Acordul australian este mult mai larg – acoperă tot conținutul News Corp Australia distribuit pe Facebook.
Campanie de lobby pentru plata conținutului
News Corp a condus o campanie de lobby în Australia – cu sprijinul rivalilor săi tradiționali – pentru a-i determina pe politicieni să facă firmele tehnologice să plătească pentru conținutul de știri de pe site-urile sale.
Astfel, Guvernul australian a elaborat apoi o legislație despre care a spus că urmărește să consacre negocieri contractuale „mai echitabile” între mass-media și companii de tehnologie. Atât Google, cât și Facebook au opus trezistență în aceste negocieri.
Acesta situație încurajează firmele de tehnologie să încheie propriile oferte comerciale cu mass-media, cum ar fi aceasta între Facebook și News Corp.
Facebook a boicotat Australia
Fără astfel de acorduri, legea ar putea forța firmele tehnologice să arbitreze forțat cu editorii asupra valorii conținutului.
De altfel, Facebook a blocat luna trecută accesul la conținutul de știri australiene pe site. Măsura a fost criticată rapid de producătorii de știri, politicieni și susșinători ai drepturilor omului, mai ales că printre știrile „șterse” au fost și cele venite de la paginile oficiale de sănătate, avertismentele de siguranță și rețelele de asistență socială.
Boicotul Facebook a durat aproximativ o săptămână, după care guvernul australian a făcut concesii și a adoptat legea, pe 25 februarie.
Citește și: Australia, hotărâtă: Facebook și Google vor plăti pentru conținutul media