62 de sirieni, găsiți ascunşi în două tiruri la Vama Calafat

Politist frontiera
Politist frontiera sursa foto SNPPC

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Calafat au depistat în urma unor controale efectuate asupra a două mijloace de transport, 62 cetăţeni sirieni ascunşi într-un loc special amenajat în semiremorca unui ansamblu rutier, precum şi în interiorul compartimentului de marfă al unui autocamion, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontiera, potrivit g4media.ro.

În urmă cu două zile, în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, s-a prezentat pentru a intra în ţară un cetăţean lituanian de 33 de ani care conducea un TIR înmatriculat în Lituania.

Conform documentelor prezentate, şoferul transporta saci cu pământ pentru flori şi scoarţă decorativă pe ruta Bulgaria-Ungaria.

„În baza analizei de risc şi a cooperării cu poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali bulgari, a fost efectuat în comun controlul fizic asupra mijlocului de transport. Astfel, în interiorul semiremorcii a fost descoperit un loc special amenajat, realizat din panouri din lemn, prevăzut cu guri de aerisire, unde exista suspiciunea că sunt persoane ascunse.

După deschiderea locaşului de ascundere, au fost descoperite 33 de persoane, 31 de bărbaţi şi două femei.

În urma controlului corporal, al bagajelor şi al mijlocului de transport, nu au fost descoperite documente care să ateste identitatea acestora. În cadrul cercetărilor, persoanele au declarat verbal că sunt cetăţeni de origine siriană, iar şoferul lituanian a declarat că a lăsat ansamblul rutier în localitatea Sofia, din Bulgaria, pentru a fi încărcat, de unde l-a preluat a doua zi, neparticipând la încărcarea mărfii”, precizează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

De asemenea, în urmă cu o zi, în acelaşi punct de trecere a frontierei, s-a prezentat pentru a intra în ţară, un cetăţean turc, în vârstă de 48 de ani, care conducea un autocamion, înmatriculat în Turcia.

Şoferul transporta piese de mobilier pe ruta Turcia-Germania, având sigiliul vamal aplicat de Turcia. În urma analizei de risc, poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunţit asupra autocamionului, constatând că sigiliul vamal a fost rupt şi lipit. Vameșii au descoperit ascunse în interior 29 persoane, 27 de bărbaţi şi două femei.

În cadrul cercetărilor, nu au fost descoperite documentele de identitate ale persoanelor în cauză, aceştia declarând verbal că sunt cetăţeni sirieni şi s-au urcat în autocamion într-o parcare din localitatea Sofia, din Bulgaria. Faţă de şoferul turc a fost instituită măsura de nepermitere a intrării pe teritoriul României pentru o perioadă de 5 ani. Toţi cei 62 de cetăţeni sirieni, şoferii şi mijloacele de transport au fost preluate de reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Bulgare în vederea continuării cercetărilor.

Medic chirurg anchetat după ce ar fi uitat o compresă în abdomenul unei bolnave