Într-o postare pe pagina sa de Facebook, senatorul social-democrat Alfred Laurențiu a declarat că este nevoie de o reformă fiscală în România, motiv pentru care propune diferențierea regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora.
Senatorul a declarat că este nevoie de o supraimpozitare cu 40% a tuturor veniturilor salariale din sistemul bugetar ce depășesc salariul președintelui României ( 24.960 de lei brut).
Totodată, Alfred a mai precizat că pensiile speciale trebuie supraimpozitate în două trepte, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete).
Propunerile urmează să fie discutate cu liderii PNL și UDMR
De asemenea, printre propunerile privind taxele și impozitele susținute de Alfred Laurențiu se numără și aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%.
Senatorul PSD consideră că marile companii care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro trebuie să plătească o contribuție de 0,5% din cifra de afaceri pentru Sănătate și Educație.
„Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani”, a precizat Alfred Laurențiu.
De asemenea, senatorul social-democrat s-a opus scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri.
„Cel puțin în prima fază, acest prag nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, astfel încât cea mai mare parte a acestor companii să continue să beneficieze de un regim fiscal favorabil (impozit de 1% din cifra de afaceri), care să le permită dezvoltarea economică. În prezent, circa 100.000 de IMM-uri au o cifră anuală de afaceri cuprinsă între 67.000 de euro și 500.000 de euro”, a explicat Alfred Laurențiu.
Potrivit unui comunicat PSD, povara fiscală trebuie să fie distribuită în mod echitabil la nivelul societății românești. Mai exact, veniturile supradimensionate trebuie supraimpozitate, iar veniturile mici să beneficieze de impozite mai mici.
Citește și articolul: Alfred Laurențiu a participat la cea de-a 9-a Sesiune Plenară a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est