Planetariul Constanța se redeschide joi, după realizarea lucrărilor de modernizare în cadrul unui proiect derulat cu fonduri europene. Vizitatorii vor putea participa la prezentări interactive ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească, se arată în comunicatul de presă al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, potrivit g4media.ro.
O altă atracție este navigarea prin univers cu ajutorul proiecțiilor fulldome (la 360 de grade) ale sistemului laser 4K, de ultimă generație
Vizitatorii vor participa, de joi, 16 iunie 2022, la prezentări interactive ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească, „navigând“ prin univers prin intermediul proiecțiilor fulldome (la 360 de grade) ale sistemului laser 4K, de ultimă generație, instalat în Planetariu, a comunicat Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
Planetariul de la Constanța dispune de sisteme de ultimă generație, fiind cel mai performant din sud-estul Europei
„Planetariul din cadrul Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța își redeschide porțile joi, 16 iunie 2022, după o perioadă în care a fost implementat un proiect de modernizare cu fonduri europene. Vă așteptăm să descoperiți tainele universului în cadrul celor cinci demonstrații care sunt organizate zilnic de către specialiștii noștri! Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a implementat proiectul UNIMIS – «A joint opened window to the universe mysteries», în cadrul Programului transfrontalier INTERREG V-A, Axa prioritară 2 România – Bulgaria. În cadrul acestuia, instituția lider a achiziționat echipamente de ultimă generație pentru Planetariu, o instalație hibrid 4K și un simulator astronomic digital fulldome”, se arată în comunicat.
Zilnic vor avea loc cinci demonstrații, la orele: 9.45, 11.45, 13.45, 15.00 și 16.00.
Tariful pentru adulți este de 18 lei, cel pentru însoțitor de 12 lei, elevii și studenții plătind doar 4,5 lei
Noul Planetariu hibrid 4K are două sisteme de proiecție clasice, opto-mecanică și digitală 4K. Bugetul proiectului UNIMIS alocat Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța este în valoare de 1.096.575,54 euro, 730.000 de euro fiind doar valoarea celor două proiectoare, unul american și unul japonez. Sistemul actual este cel mai performant din sud-estul Europei, fiind unul de top mondial. Consiliul Județean Constanța a sprijinit implementarea proiectului UNIMIS și a asigurat fondurilor necesare pentru achiziționarea dotărilor din Planetariu.