Italia reclamă Muzeului Luvru şapte piese din Antichitate cel mai probabil furate înainte de a fi achiziţionate, a precizat vineri muzeul parizian, ”o investigaţie fiind încă în desfăşurare” pentru a determina cu certitudine traseul acestor piese, potrivit g4media.ro.
Potrivit informaţiilor pe care le deţine publicaţia Le Monde, ancheta ”ar putea conduce în toamnă la un acord istoric între Franţa şi Italia”, care să permită revenirea acestor opere în Italia.
Un purtător de cuvânt de la Luvru a precizat că lista a fost transmisă în februarie de ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, aflat în Franţa pentru a pregăti expoziţia ”Napoi la Paris: Luvrul invită muzeul Capodimonte”. Lista nu este publică. ”Cred că operele care au o provenienţă îndoielnică sunt o pată în colecţiile Luvrului. Trebuie să examinăm acest lucru cu rigoare şi luciditate”, a declarat preşedintele Muzeului Luvru, Laurence des Cars. Încredinţate departamentului de antichităţi greceşti, etrusce şi romane, aceste piese au fost achiziţionate de Luvru în perioada 1982-1995, trecand prin mâinile negustorilor de artă italieni condamnaţi sau bănuiţi de trafic de antichităţi, Giacomo Medici, Gianfranco Becchina şi Edoardo Almagia. Potrivit Le Monde, cea mai emblematică este o amforă din secolul al V-lea î.e.n. atribuită ”pictorului din Berlin” (oraşul unde stilul recognoscibil al acestui artist grec a fost autentificat). Se mai găsesc de asemenea vase greceşti ale ”pictorului lui Ixion” (secolul al IV-lea î.e.n) şi în stilul ”pictorului Antimenes” (secolul al VI-lea î.e.n).