Ministrul Energiei: România ar putea avea doar pene locale de curent

Potrivit ministrului Sebastian Burduja, România nu riscă întreruperea furnizării energiei electrice pe scară largă.

Sursa foto: Facebook/ANRE - Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei

România face față cu greu cererii tot mai mari de energie – o cerere cauzată de caniculă. Producția internă nu acoperă cererea în aproape niciun moment al zilei, iar importul de energie se face cu prețuri foarte mari. În încercarea de a scădea importurile de energie, autoritățile au pornit capacități de producție pe cărbune. Întrebarea pe care și-o pun autoritățile este dacă riscăm un blackout. Luni, 15 iulie, a fost ședință de urgență la Ministerul Energiei, potrivit g4media.ro.

După consultările cu specialiștii de la Transelectrica și Dispeceratul Energetic Național și operatorii de distribuție, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a concluzionat că România nu riscă un blackout – întreruperea furnizării energiei electrice pe scară largă.

Dar că sunt posibile pene de curent locale. „Am toată încrederea în specialiștii de la Transelectrica și Dispeceratul Energetic Național, în operatorii de distribuție. Toți m-au asigurat că nu există un risc asupra echilibrului Sistemului Energetic Național sau riscul unor avarii generalizate pe zone largi. Pot apărea, repet, pene, din cauza temperaturilor ridicate – anumite probleme strict locale – și sunt convins că le putem rezolva rapid”, a dat asigurări Sebastian Burduja.

Ca să scadă cantitatea de energie importată, foartă scumpă în orele de vârf, autoritățile au luat măsuri, zilele trecute, a mai spus ministrul.

Au pornit grupuri de producție pe cărbune și gaz. „Mă refer la un grup de la Ișalnița (centrală pe cărbune – n.r.), aproape 250 MW, mă refer la Paroșeni (centrală pe cărbune -n.r.) – aproape 100 MW, mă refer la CET București Sud (centrală pe gaz – n.r.) – 50 MW și căutăm în continuare soluții prin care să creștem producția, mai ales în perioadele din vârful de consum de seară”, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministrul Burduja aduce pe masă din nou proiectele hidrologice care ar putea schimba esențial capacitatea de producție de energie

El vorbește de finalizarea proiectului Tarnița-Lăpuștești, început înainte de 1990 și încă nefinalizat. „Am spus și săptămâna trecută că trebuie declarat de importanță strategică națională (proiectul Tarnița-Lăpuștești, n.r.), să putem deroga de la orice prevederi – atât cât ni se permite în constrângerile actuale – și să putem avea această capacitate de echilibrare a sistemului”, spune Burduja.

Intoxicație cu clor în piscina unui hotel de pe litoral