Potrivit unei noi cercetări, diabetul de tip 2 accelerează îmbătrânirea creierului, dar și declinul cognitiv, mulți pacienți confruntându-se cu pierderea auzului.
Aproximativ 37 de milioane de americani au diabet, estimează Asociația Americană de Diabet, potrivit MedicalXpress.
Între timp, aproximativ 34.5 milioane dintre ei au și un anumit tip de pierdere a auzului.
Pierderea auzului este de două ori mai frecventă la persoanele cu diabet
Un nou studiu a precizat că inclusiv în cazul celor 133 de milioane de persoane cu prediabet, rata de pierdere a auzului este cu 30% mai mare decât în cazul celor cu glicemie normală.
Motivul ar putea fi nivelul ridicat de zahăr din sânge. Acesta poate deteriora vasele mici de sânge din urechea internă, iar acest lucru ar fi similar cu modul în care diabetul poate afecta ochii și rinichii.
Diabetul este o afecțiune complexă, împărțită în două tipuri: diabet de tip 1 și diabet de tip 2
Ambele sunt legate de hormonul insulină. Acesta este produs în pancreas și ajută corpul uman să folosească glucoza (zahărul) pentru energie și pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge.
În plus, recent, oamenii de știință au demonstrat că îmbătrânirea normală a creierului este accelerată cu aproximativ 26% la cei care suferă de diabet de tip 2 progresiv în comparație cu persoanele care nu au această boală.
Cercetătorii au evaluat relația dintre îmbătrânirea tipică a creierului și cea observată în diabetul de tip 2. Aceștia au observat că acesta din urmă are un model de neurodegenerare similar cu cel al îmbătrânirii, dar care progresează mai repede.
Îmbătrânirea tipică a creierului poate reflecta modificări în reglarea glucozei făcută de acesta prin intermediul insulinei
De asemenea, rezultatele sugerează că până în momentul în care diabetul este diagnosticat oficial, pot exista deja leziuni structurale semnificative ale creierului.
Prin urmare, sunt necesare modalități sensibile de a detecta modificări ale creierului asociate acestei afecțiuni.