Un ieșean a apelat de 15.000 de ori la 112, în decurs de opt luni

Bărbatul, care a sunat de pe o cartelă prepay, a adresat injurii operatorilor

Numarul de urgenta 112
Numarul de urgenta 112 sursa foto Wikipedia

De la începutul anului și până în prezent, au fost înregistrate peste un milion și jumătate de apeluri false la 112. Un bărbat din Iași deține recordul pentru cele mai multe apeluri false, cu un total de 15.000 de apeluri efectuate într-o perioadă de opt luni, adică o medie de 62 de apeluri pe zi, toate neavând niciodată caracter de urgență, potrivit ziare.com.

Bărbatul a sunat de pe o cartelă prepay pentru a evita depistarea și, aproape de fiecare dată, a avut un comportament inadecvat, adresând injurii operatorilor de la 112.

Acesta nu este un caz izolat. O altă persoană din Mureș a efectuat peste 7.000 de apeluri abuzive la 112, iar un individ din Botoșani a făcut peste 5.000. În acest an, până în prezent, au fost irosite 50.000 de minute cu apeluri abuzive, echivalentul a 880 de ore. ”Peste un milion şi jumătate din apelurile de la 112 recepţionate de la începutul anului şi până în prezent au fost realizate de persoane care fie au sunat din greşeală, fie nu au spus nimic la telefon, fie au adus ofense operatorilor. Astfel de apeluri reprezintă mai mult de jumătate din cele aproximativ 2,7 milioane de apeluri non-urgente recepţionate în această perioadă.

În anul 2024, 163 de mii de apeluri la 112 au fost abuzive, fiind efectuate de persoane care au făcut glume sau au adresat injurii operatorilor.

Trei sferturi dintre apelanţii abuzivi au fost adulţi. În total, în primele 8 luni ale acestui an, operatorii STS din cadrul Serviciului de urgenţă au preluat şi gestionat peste 6,7 milioane de apeluri”, transmite STS. Potrivit legislației, Serviciul de Telecomunicații Speciale sesizează cazurile de persoane care apelează abuziv 112 către Poliția Română, în vederea identificării și sancționării acestora.

Apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 se pedepsește cu amendă până la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează în teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei. O nouă contravenție, în interval de un an, se sancționează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei.

MAE, avertizare de călătorie în Belgia