Grupare de trafic de migranți, destructurată în vestul țării

Traficanții erau sprijiniți de mai mulți cetăţeni străini şi români

Perchezitii
Perchezitii. Sursa foto: Politia Romana

O grupare de tip piramidal, care se ocupa de traficul de migranți, a fost destructurată. Polițiștii și procurorii DIICOT fac percheziții în Argeș și Timiș, miercuri dimineața, pentru destructurarea unei grupări de criminalitate organizată, de tip piramidal, sprijinită de mai mulți cetăţeni străini şi români, care a acționat pe mai multe paliere, potrivit stiripesurse.ro.

Au fost puse în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Timiș și Argeș, în dosarul privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

Cercetările efectuate au stabilit că, în cursul lunii decembrie 2022, trei făptuitori (un cetățean străin și doi cetățeni români) au iniţiat un grup infracţional organizat având ca scop traficul de migranți. Investigaţia DIICOT a scos la iveală faptul că gruparea racola în special sirieni care doreau să ajungă ilegal în vestul Europei. Aceştia plăteau între 1.500 şi 2.000 de euro iar apoi erau preluaţi de cărăuşii reţelei care-i aduceau până în Timiş. De aici erau grupaţi migranţii, urcaţi şi ascunşi în TIR-uri care plecau spre Austria sau Germania.

Probele adunate au dovedit că gruparea a traficat peste 350 de persoane. La finalizarea celor 19 percheziţii suspecţii urmează să fie aduşi pentru audieri la sediul DIICOT Timişoara.

„Gruparea de criminalitate organizată, de tip piramidal, sprijinită de mai mulți cetăţeni străini şi români, a acționat pe mai multe paliere. Astfel, organizatorii locali, aflaţi în legătură directă cu liderul grupului infracţional, au avut ca atribuţii racolarea şoferilor care se ocupau cu preluarea, transportul şi conducerea migranţilor de la anumite locaţii din Timişoara şi localităţile limitrofe, până în zona parcărilor unde erau transferaţi în camioane. Al doilea palier, transportatorii (persoane de naționalitate română) primeau de la organizatori locaţiile de preluare şi de debarcare şi realizau transportul migranților, pe care îi predau ultimului eșalon format din şoferii de camioane şi antemergători”, arată DIICOT.

Astfel, în perioada martie – noiembrie 2023 au fost depistate și oprite 15 asemenea transporturi, în care au fost găsiți peste 380 de cetăţeni străini de origine afro-asiatică. Sunt puse în executare, miercuri, 18 mandate de aducere, audierile urmând să se desfășoare la sediul DIICOT Timișoara.

Femeie din Brăila, arestată preventiv pentru evadare