DNSC, avertisment privind o nouă înșelătorie de pe internet

Este vorba despre „iubirea prefăcută”, prin care Infractorii online își atrag astfel victimele prin diverse mesaje

Site
Site sursa foto pixabay

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția că o nouă escrocherie circulă pe internet. Este vorba despre „iubirea prefăcută”, folosită și pe rețelele sociale și pe aplicațiile de întâlniri. Infractorii online își atrag astfel victimele prin diverse mesaje, potrivit ziare.com.

„În spatele unui profil de social media sau mesaj se poate ascunde un atacator care își asumă o identitate falsă”

. Fii mereu precaut cu cei care te contactează și atent la modul în care încearcă să interacționeze cu tine. Nu ezita să pui întrebări de verificare interlocutorului. DNSC îți oferă câteva recomandări utile pentru a evita capcanele întinse de infractorii din online și la ce indicii trebuie să fii atent în astfel de cazuri”, se arată în postarea însoțită de exemple de mesaje. Atacatorii vizează victimele pe site-uri de întâlniri, dar pot utiliza și rețele de socializare sau e-mail-ul pentru contact.

Care sunt semnele

O persoană pe care ai cunoscut-o recent online îți declară sentimente de iubire și îți cere să vorbiți în privat. Mesajele sunt vagi și/sau conțin greșeli de exprimare. Încearcă să îți câștige încrederea repede, apoi îți cer bani, cadouri ori date bancare. Dacă nu trimiți bani de bună voie, vor recurge la șantaj. Cu cât trimiți mai mult, cu atât vor cere mai mult. Fiţi foarte atent cu datele personale pe care le postați pe rețele de socializare ori site-uri de întâlniri. Evaluați permanent riscurile.

Escrocii sunt prezenți pe cele mai populare site-uri. Verificați profilele și fotografiile persoanelor.

Pot fi copiate și folosite nelegitim. Fiți atenți la greșelile gramaticale, neconcordanțele în informații și scuzele de tipul ”camera mea foto nu funcționează”. Nu transmiteți materiale compromițătoare, care ar putea fi folosite la șantaj. Nu intermediați transferuri de bani. Oprește imediat contactul cu autorul șantajului. Dacă este posibil, salvează/păstrează convorbirile purtate. Fă o plângere la poliție. Raportează infractorul la site-ul pe care te-a contactat inițial. Dacă ai transmis detalii bancare, contactează imediat banca.

Aproximativ 24.000 de porci sacrificați din cauza pestei porcine africane