Liderul PSD, Marcel Ciolacu cere demisia premierului Orban și ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, ca urmare a tragediei de la Piatra Neamț, unde, în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență zece pacienți cu Covid au decedat într-un incendiu devastator. Ciolacu consideră că cei doi sunt cinici, pasând vina pe medicii din ATI.
„Numărul victimelor tragediei de la Piatra Neamț care – din păcate! – crește este expresia eșecului național al Guvernului de a gestiona pandemia!
După 36 de ore de la tragedie, niciunul dintre guvernanți nu-și asumă vreun dram de răspundere! Ba mai mult, Orban și PNL caută să dea vina pe autoritățile locale. Cum au făcut în toată pandemia! Pe miniștrii din ultimii 30 de ani. Pe toată lumea! Ca să fugă de răspundere!
Au pus pe umerii primarilor și șefilor de Consilii Județene tot greul luptei cu pandemia, fără să-i ajute, de fapt, cu nimic.
De opt luni de zile, medicii fac eforturi supraomenești să salveze vieți! Administratorii spitalelor sunt puși să găsească non-stop soluții urgente pentru a face față numărului de pacienți care a crescut exploziv!
Ajunge cu cinismul! Orban și Tătaru – dați-vă demisia dacă mai există vreun strop de compasiune față de familiile celor care au pierit în această tragedie!
Nu pasați vina pe medicii-șefi de la secțiile ATI pentru aberațiile voastre! Nu ei sunt vinovați pentru deciziile voastre aberante!
Medicii sunt cei care salvează vieți. NU voi! Ei trebuie ajutați să-și facă meseria, nu hăituiți!”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă.
Mai mult, duminică, Ciolacu a făcut publice o serie de avize, însă toate făceau referire la avize sanitare, niciunul nefiind din partea ISU.
Ce spune Tătaru
„Sunt 7 luni şi jumătate în care am girat sau gestionat o pandemie, într-un context în care tot ne întoarcem la acest sistem medical românesc. M-am gândit la tot ce a însemnat tragedie, m-am gândit la tot ce au însemnat acei oameni, m-am gândit la tot ceea ce au însemnat familiile lor, m-am gândit la tot ce a însemnat un act medical de calitate care ar trebui dat în orice unitate medicală, că este în subordinea Ministerului Sănătăţii sau tot ce înseamnă autoritate locală. Atunci, făcând o analiză vis a vis de aceste lucruri, deciziile pe care le voi lua în în continuare vor fi cele în care voi continua o activitate şi o reformă a sistemului medical românesc. Dacă reuşeam trecerea în starea de alertă să menţinem coordonarea acelor spitale la Ministerul Sănătăţii şi să avem o putere în a decide în interiorul acestor secţii şi acestor managemente, cred că puteam face mai mult (…)
Nu, nu pleacă nimeni sau nu fuge nimeni de o răspundere, dar haideţi să vedem un ministru care este de 7 luni şi haideţi să vedem 30 de ani”, a declarat Nelu Tătaru, întrebat luni dacă s-a gândit să demisioneze din funcţia de ministru.
Ce spunea Orban
„Conformitatea instalațiilor e făcută de alte instituții, nu de ministrul Sănătății. Obligația maganerilor de spial e să aibă contracte de mentenanță. Din punct de vedere managerial e simplu: managerul a spus că se fac lucrări pentru creșterea capacității. Nu a existat o asemenea solicitare. Mai ales o astfel de modificare trebuia să fie o notificare la DSP. Acolo la etajul 2 au fost făcute lucrări. Asta și alte lucrări, legate de priză și altele”, a declarat Orban.
Citește și: Managerul Spitalului de la Piatra Neamț și-a anunțat demisia